Norske Sander (21) jobber frivillig i Ukraina – har havnet på «lista» til russisk gruppe

Sander Sørsveen Trelvik jobber i perioder som frivillig ambulansepersonell i Ukraina. Nå har en russisk gruppe innhentet personlig og sensitiv informasjon om ham.
Sander Sørsveen Trelvik jobber i perioder som frivillig ambulansepersonell i Ukraina. Nå har en russisk gruppe innhentet personlig og sensitiv informasjon om ham. Foto: Privat / Reuters / SES Ukraine
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ekkelt, men jeg ser mest på det som tomme trusler, sier Sander Sørsveen Trelvik, som er fast bestemt på å reise tilbake til frontlinjen i Ukraina i slutten av måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige måned kunne ABC Nyheter fortelle om 21 år gamle Sander Sørsveen Trelvik som har jobbet frivillig som ambulansesjåfør i Ukraina.

Nå er han hjemme i Norge for å tjene penger, men planlegger å reise ned igjen i slutten av måneden.

Under tre uker til avreise har han derimot fått en «ekkel» og skummel beskjed.

– Jeg har akkurat fått beskjed om at en russisk gruppe som er ute etter å ta utenlandske frivillige som skal inn i Ukraina for å hjelpe, har fått tak i mye personlig og sensitiv informasjon om meg, sier Trelvik i en video han sent i går kveld delte på sosiale mediet Tiktok.

Ble varslet

Overfor ABC Nyheter innrømmer Trelvik at han først ble skremt av beskjeden. Mye er også fortsatt usikkert.

– Jeg fikk beskjeden fra en «insider» i denne gruppa som jobber med å innhente informasjon om alle frivillige, både fremmedkrigere og hjelpepersonell, om at de hadde innhentet informasjon om meg. Men per nå vet jeg ikke så mye mer egentlig, sier han til ABC Nyheter onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trelvik er takknemlig overfor varsleren som har tatt en veldig stor risiko ved å varsle ham.

Han har hørt om disse gruppene som innhenter masse informasjon om folk som kommer til Ukraina for å hjelpe før. Blant annet vet han om en norsk fremmedkriger det også har skjedd med.

– Tomme trusler

– Det er hackere som skaffer informasjonen og sprer det til andre russiske grupperinger som prøver å stoppe folk fra å reise ned. Spørsmålet er jo hvor langt de er villig til å gå for å stoppe dem, sier Trelvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har derimot hørt om folk som har blitt kidnappet som følge av at lignende russiske grupper har innhentet informasjon om dem.

– Kommer du fortsatt til å reise nedover igjen i slutten av måneden?

– Ja. Jeg har fått mange meldinger om jeg har blitt skremt fra å reise tilbake, men jeg ser egentlig på dette mer som en tom trussel. Det er ekkelt, men jeg er ikke særlig redd for at det kommer til å skje meg noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video av at Sander redder liv i Ukraina her:

Trelvik reiser nedover i samarbeid med en ukrainsk redningstjeneste, og er derfor ikke tilknyttet en norsk organisasjon.

Når ABC Nyheter snakker med Trelvik har han fortsatt ikke fått snakket med redningstjenesten han jobber for, for å diskutere om de eventuelt skal innføre noen tiltak.

Vil fortsette å dele på Tiktok

Trelvik har hyppig delt videoer fra sin tid i Ukraina på Tiktok-kontoen sin «Parasander». Han har også vært profilert i norske medier og fortalt sin historie.

Dette er han enig i at kan ha vært med på sette ham i søkelyset for slike grupper.

– Jeg vet jo også om to nordmenn som skal hjelpe slike grupper med å finne informasjon om nordmenn som reiser nedover.

Han har per nå likevel ingen planer om å slutte å dele opplevelser og inntrykk fra frontlinjen i Ukraina.

Røde Kors og Flyktninghjelpen har ikke opplevd noe

Organisasjoner som Røde Kors og Flyktninghjelpen er også tilstede i landet. Mandag måtte derimot generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, informere om at de må sette sine oppdrag i Ukraina på vent som følge av de mange rakettangrepene fra Russland som skal være hevn for eksplosjonen på Kertsjbroen, tidlig lørdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke hjelpe sårbare samfunn når våre ansatte gjemmer seg fra bomberegn, sa Egeland i en uttalelse mandag.

Også Røde Kors opplyste om at de delvis har måttet stanse sitt arbeid i Ukraina på grunn av sikkerhetssituasjonen.

ABC Nyheter har kontaktet Røde Kors og Flyktninghjelpen for å høre om de har opplevd noe lignende blant sine ansatte eller frivillige knyttet til krigen i Ukraina. Ingen av de to organisasjonene hadde hørt om dette eller noe lignende, og hadde derfor ingen kommentar knyttet opp mot tematikken.