FSB raser etter informasjonslekkasje: Russisk toppleder arrestert

At russiske statsborgere går imot Russland for å hjelpe Ukraina, er det siste Vladimir Putin trenger om dagen.
At russiske statsborgere går imot Russland for å hjelpe Ukraina, er det siste Vladimir Putin trenger om dagen. Foto: Tass Host Photo Agency / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktøren ved en russisk flyfabrikk i Moskva er arrestert, siktet for å ha utlevert «topphemmelig informasjon» til Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Ifølge den russiske føderale sikkerhetstjenesten (FSB) er direktøren mistenkt for å ha sendt hemlighetsstemplet data til Ukraina. Den føderale sikkerhetstjenesten hevder direktøren har fotografert tegninger av militære flydeler ved hjelp av mobiltelefon, for så å sende bildene til en ukrainsk borger som er ansatt ved flyfabrikken Odessa Aviation Plant i Ukraina.

I en uttalelse understreker FSB at overføringen av den graderte informasjonen har skadet Russlands sikkerhet.

Mannen er nå arrestert, siktet for forræderi, og risikerer inntil 20 års fengsel.

Russland trekker seg tilbake

At russiske statsborgere går imot Russland for å hjelpe Ukraina, er det siste Vladimir Putin trenger om dagen. Ukraina har den siste uken presset Russland kraftig tilbake med motoffensiver på flere fronter, noe som skal ha fått Russland til å trekke seg tilbake til russisk territorium.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge USAs forsvarsdepartement har blant annet russiske styrker i og rundt Ukrainas største by, Kharkiv, i stor grad oppgitt territoriene de erobret tidligere i krigen.

I tillegg skal flere medlemmer av byregjeringen i Putins hjemby, St. Petersburg, ha snudd ryggen til sin president.

– Putins handlinger er en trussel mot Russlands sikkerhet, sier distriktsrådet i en uttalelse, ifølge The Telegraph.

Anklagene mot Putin er sterke. De mener presidenten har forårsaket «et svimlende tap av menneskeliv, og en alvorlig økonomisk nedgang» etter beslutningen om å invadere Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin kritiseres på russisk TV

Tirsdag meldte NTB at både i de russiske militærbloggene, som gir et innblikk i russiske forsvarsmiljøer, men også på TV, får Putins hær hard kritikk.

Oberstløytnant Palle Ydstebø, som har fulgt Ukraina-krigen tett som hovedlærer på Stabsskolen, hevder Putin kan forsøke å snu et eventuelt tap i krigen til en seier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Putin kan skape det narrativet som passer til enhver situasjon, også til et militært nederlag i Ukraina. Russisk TV har allerede begynt å framstille denne «militære spesialoperasjonen» som en forsvarskrig mot Nato og Vesten, der Ukraina er en stedfortrederstyrke for Vesten, sier Ydstebø til NTB.

– Da kan Russland tape hele Ukraina, men framstille det som en seier i forsvarskrigen fordi ingen utenlandske styrker har satt sine bein på russisk jord, fortsetter han.