Analytiker: – Russland unngår økonomisk kollaps, men nedturen har begynt

Russlands president Vladimir Putin avbildet under et møte med nyutnevnt administrerende direktør og styreleder for flyselskapet Aeroflot i Moskva 26. august.
Russlands president Vladimir Putin avbildet under et møte med nyutnevnt administrerende direktør og styreleder for flyselskapet Aeroflot i Moskva 26. august. Foto: Sputnik / Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina og Indias vilje til å kjøpe billig russisk olje er ikke nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På overflaten har lite skjedd, om en ser bort i fra noen tomme butikklokaler som tidligere huset vestlige selskaper som har forlatt landet i hundratall. McDonalds heter nå «Vkusno i tochka», eller ««Tasty, and that's it» og Starbucks-kafeene gjennåpnes nå gradvis under det knapt maskerte merkenavnet «Stars Coffee».

Slik beskriver CNNs analytiker Clare Sebastian de synlige bevisene på Vestens flukt fra Russland etter invasjonen av Ukraina 24. februar.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Landets oljeavhengige økonomi er i dyp resesjon, men viser seg likevel langt mer motstandsdyktig enn antatt. Kina og Indias vilje til å kjøpe billig russisk olje hjelper, men er ikke tilstrekkelig.

Renten er lavere nå enn før krigen, og den russiske sentralbanken sier inflasjonen – som var på sitt høyeste nivå i april, med 18 prosent – nå stagnerer og går ned, og vil ende på mellom 12 og 15 prosent for hele inneværende år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rubelen slo tilbake

Russlands tidligere finansminister Andrej Netsjajev. Foto: Krassotkin / Wikimedia
Russlands tidligere finansminister Andrej Netsjajev. Foto: Krassotkin / Wikimedia

Det er de økonomiske sanksjonene Vesten har innført som en følge av Russlands angrep på Ukraina, som virker sammen med de enorme kostnaden selve krigføringen i Ukraina påfører landet, skaper den økonomiske nedgangen i verdens i utstreknings største land.

CNN siterer i analysen sin Russlands tidligere finansminister, fra tidlig på 90-tallet, Andrej Netsjajev. Han mener den russiske sentralbanken har tatt noen gode valg.

Rubelen ramlet til sitt rekordlavt nivå målt mot dollaren tidlig i 2022, som et resultat av invasjonen i Ukrania idet Vesten frøs rundt halvparten av Russlands utenlandsreserver på 600 milliarder dollar. Siden styrket rubelen seg imidlertid mot dollaren, til sitt sterkeste nivå siden 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymret: – Russlands nedtur har begynt

Men at det går bedre enn ventet, betyr ikke at det går bra. Den russiske sentralbanken har nedjustert forventet fall i bruttonasjonalprodukt (BNP) fra mellom åtte og ti prosent til mellom fire og seks prosent. Det internasjonale pengefondet (IMF) har også en prognose på seks prosent fall i BNP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andrej Netsjajev er urolig.

– Når det gjelder levestandard, om du måler realinntekt, så har vi beveget oss bakover med rundt ti år, mener den russiske eks-minsteren.

Det er sanksjonene innenfor teknologi, slike som påvirker flyindustrien, som har de mest dyptgående innvirkningene på Russlands økonomi på lang sikt.

– Effekten av sanksjonene vil være mer langsom enn et raskt slag. Russland kan nå vente seg en potensielt lang periode med stagnasjon, sier Chris Weafer, partner og grunnegger i rådgivningsbyrået Macro Advisory Ltd, ifølge CNN.

Tidligere finansminister Netsjajev er enda tydeligere:

– Akkurat nå har den økonomiske nedturen begynt.