Åpen for alle - alltid

Ble drept på 80-tallet – nå er den trolige gjerningsmannen identifisert

Renee Cuevas (t.v) og Shannon Rose Lloyd. Foto: Orange County District Attorney Todd Spitzer / Facebook
Renee Cuevas (t.v) og Shannon Rose Lloyd. Foto: Orange County District Attorney Todd Spitzer / Facebook
Artikkelen fortsetter under annonsen

På 80-tallet ble to unge kvinner brutalt drept i California i USA. Først nå mener myndighetene de har funnet gjerningsmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1987 ble en kvinne funnet død på et soverom hun leide i California-fylket Orange County. Kvinnen ved navn Shannon Rose Lloyd (23) hadde blitt voldtatt og kvelt til døde.

I 1989 ble en annen kvinne drept i Orange County. Renee Cuevas (27) ble funnet død i nærheten av en marinebase i fylket.

Ikke før i 2003 klarte politiet å koble drapene sammen, men de visste fortsatt ikke hvem drapsmannen var. Denne uken kunngjorde distriktsadvokaten i Orange County at myndighetene mener de har identifisert mannen som tok livet av de to unge kvinnene. Det skriver CNN.

«Cold Case»

De to drapene som ble en såkalt «Cold Case», en uløst etterforskning som forblir åpen i påvente av oppdagelsen av nye bevis.

I 2021 ble drapene igjen sett nærmere på og ved hjelp av genetisk genealogi, eller genetisk slektsforskning, kombinert med DNA-analyse mener politiet at de nå vet hvem som drepte Shannon Rose Lloyd og Renee Cuevas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reuben J. Smith

Myndighetene har identifisert drapsmannen som Reuben J. Smith. Smith bodde i Orange County da drapene fant sted sent på 80-tallet, men flyttet til delstaten Nevada kort tid etterpå.

Smiths DNA ble funnet på åstedene der Cuevas og Lloyd ble drept. DNA-funnene matcher også DNA-prøver tatt under en arrestasjon av Smith i Las Vegas på slutten av 90-tallet, men det var ikke før det ble tatt i bruk genetisk genealogi at det hele ble koblet sammen.

– Renee Cuevas og Shannon Lloyds pårørende har svaret på spørsmålet de har stilt i mer enn tre tiår, sier distriktsadvokat i Orange County Todd Spitzer, ifølge CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rettferdighet går ikke ut på dato, legger han til.

Prøvde å drepe igjen

Som nevnt ble Smith arrestert i Las Vegas i Nevada på slutten av 90-tallet da han skal ha prøvd å voldta og drepe en tredje kvinne. Offeret kjempet imot og klarte å komme seg unna Smith.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet at hvis jeg ikke kjempet, kom jeg til å dø, sa den anonymiserte kvinnen etter drapsforsøket, opplyser distriktsadvokaten i Orange County.

– Det var forferdelig, både tingene han gjorde og tingene han sa. Han sa han skulle drepe meg.

Reuben J. Smith tok sitt eget liv i 1999. Han ble 39 år gammel.

«Golden State Killer»

I en rekke andre drapsmysterier har politi og andre myndigheter benyttet seg av kombinasjonen DNA-analyse og genetisk genealogi for å identifisere gjerningspersoner.

Den mest kjente er nok saken mot den tidligere politibetjenten Joseph DeAngelo, også kjent som «Golden State Killer».

Seriedrapsmannen DeAngelo står bak minst 13 drap.