Moldova frykter russisk invasjon: – Vi er selvfølgelig bekymret

Moldovas statsminister Natalia Gavrilita. Foto: Manuel Balce Ceneta / Reuters / NTB
Moldovas statsminister Natalia Gavrilita. Foto: Manuel Balce Ceneta / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moldovas statsminister Natalia Gavrilita frykter at landet hennes blir Vladimir Putins neste offer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med den amerikanske kanalen CNN uttrykte Moldovas statsminister Natalia Gavrilita uro over president Putins krigføring i Ukraina. Moldova grenser til Ukraina og ligger ikke langt fra havnebyen Odessa som nylig ble utsatt for et bombardement.

– Vi er selvfølgelig bekymret, sa Moldovas statsminister Natalia Gavrilita under intervjuet da hun ble spurt om hun er bekymret for om Russland vil gå inn i landet, ifølge Insider.

– Det er en risiko, men foreløpig er det et hypotetisk scenario. Men hvis de militære trefningene beveger seg lenger inn i den sørvestlige delen av Ukraina og mot Odessa er vi selvfølgelig veldig bekymret.

Transnistria

Under intervjuet påpekte Gavrilita risikoen for at russiske soldater for alvor vil gå inn i regionen Transnistria. Ifølge FN tilhører Transnistria Moldova, men opptrer som en selvstendig stat. Regionen er Russland-vennlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Insider uttalte en høytstående russisk offiser i april at Russland ønsker å okkupere hele det sørlige Ukraina, noe som vil koble russisk kontrollert territorium til Transnistria. Siden april har russiske styrker derimot trukket seg tilbake i deler av Ukraina og fokusert på å ta de østlige delene av landet.

Transnistria, og dermed Moldova, grenser til Ukraina i Ukrainas sørvestlige hjørne.

Gavrilita opplyser at Moldova gjør alt for å opprettholde fred og stabilitet for å sikre at ingenting eskalerer i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere ganger siden den russiske invasjonen av Ukrainas start har det vært rapportert om eksplosjoner i Transnistria.

Eks-sovjet er bekymret

Moldova var en del av Sovjetunionen før unionens kollaps på starten av 90-tallet. Ifølge Gavrilita stiller folket i Moldova seg bak demokrati og vestlige verdier. Moldova ble tidligere i år presentert som kandidat for å bli medlem av EU, ved siden av sin nabo i øst, Ukraina.

Flere eks-sovjetstater frykter en russisk invasjon og har styrket sine militære kapasiteter i kjølvannet av den russiske invasjonen av Ukraina.

Det baltiske landet Latvia vurderer å gjeninnføre allmenn verneplikt i landet som følge av invasjonen, skriver Insider.