Russiske kosmonauter i verdensrommet poserte med flagget for seier i Luhansk – Nasa reagerer skarpt

De russiske kosmonautene Oleg Artemjev, Denis Matveev og Sergej Korsakov poserer med flagget til den selverklærte folkerepublikken i Luhansk på Den internasjonale romstasjonen (ISS)
De russiske kosmonautene Oleg Artemjev, Denis Matveev og Sergej Korsakov poserer med flagget til den selverklærte folkerepublikken i Luhansk på Den internasjonale romstasjonen (ISS) Foto: Roscosmos / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten mellom Russland og vesten har nådd verdensrommet. Nå kritiserer Nasa russerne for å bruke Den internasjonale romstasjonen (ISS) til «politiske formål».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nasa fordømmer sterkt at Russland bruker Den internasjonale romstasjonen for politiske formål for å støtte krigen mot Ukraina.

Det skal pressetalsmann i Nasa, Jackie McGuinness, ha skrevet i en uttalelse på e-post på torsdag, ifølge The Verge.

Nasa kritiserer bilder som Den russiske romfartsorganisasjonen (Roskosmos) publiserte på mandag, etter at Russlands president Vladimir Putin erklærte russisk seier i fylket Luhansk i Donbas øst i Ukraina samme dag.

Flagget for seier

Bildene som viser tre russiske kosmonauter som holder opp flagg tilhørende de russisk-støttede selverklærte folkerepublikkene i både Luhansk og Donetsk, hadde tilhørende tekst:

– Luhansk er fullstendig frigjort. Vi feirer på jorden og i verdensrommet, ifølge NTB.

Les også: Britisk etterretning: Donetsk er trolig neste mål for russiske styrker

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt motsvar repliserer Nasa med at dette uttrykket for støtte «fundamentalt ikke er i tråd med stasjonens primære funksjon blant de 15 internasjonale deltakerlandene for å fremme vitenskap og utvikle teknologi for fredelige formål», ifølge The Verge.

Ikke første reaksjonene

Dette er ikke første gang siden krigens start at bilder fra verdensrommet får reaksjoner.

Da de tre russiske kosmonautene først ankom Den internasjonale romstasjonen etter Russlands invasjon, skapte også romdraktene deres het debatt.

(Saken fortsetter under bildet).

Dette bildet fra Den internasjonale romstasjonen i mars med russiske kosmonauter i fargene til det ukrainske flagget skapte spekulasjoner. Foto: AP / NTB
Dette bildet fra Den internasjonale romstasjonen i mars med russiske kosmonauter i fargene til det ukrainske flagget skapte spekulasjoner. Foto: AP / NTB

Poserende sammen med resten av mannskapet, var de tre nyankomne kosmonautene antrukket i gule og blå drakter, samme fargene som i flagget til Ukraina, som tilsynelatende kunne virke som et signal om støtte til landet.

– Det ble vår tur til å velge en farge. Og faktisk hadde vi samlet opp masse gult materiale som vi trengte å bruke. Så derfor måtte vi bruke gult, var den enkle forklaringen fra kosmonaut Oleg Artemjev den gang, ifølge The Guardian.