Boris Johnson: – Ulovlige ukrainske flyktninger kan bli sendt til Rwanda

Boiris Johnson kom med friske uttalelser i forkant av Commonwealth-møtet. Her på skolebesøk i landet. FOTO: AP/NTB
Boiris Johnson kom med friske uttalelser i forkant av Commonwealth-møtet. Her på skolebesøk i landet. FOTO: AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske statsministeren Boris Johnson har tidligere sagt at ukrainske flyktninger ikke kommer til å bli sendt til Rwanda. Nå snur han og sier ukrainere som tar seg ulovlig til Storbritannia teoretisk sett kan bli sendt til det østafrikanske landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministerens uttalelser blir sett i sammenheng med en ny kontroversiell regjeringsordning, som trådte i kraft i april. Storbritannia har nemlig gjort en avtale med Rwanda om at personer som kommer ulovlig til Storbritannia for å søke asyl kan bli omplassert til det afrikanske landet.

Johnson har tidligere avvist at ukrainske flyktninger kommer til å bli sendt til Rwanda. Men på spørsmålet om ukrainere som ankommer med båt kan bli utsatt for deportasjon til Øst-Afrika gir han nå et annet svar.

– Men hvis de kommer hit ulovlig, undergraver de alle de som kommer hit lovlig. Det er galskap, men jeg er redd svaret ja, i teorien kan de bli deportert, sier Johnson til The Guardian i forkant av dagens Commonwealth-møte i Rwanda.

Kontroversiell ordning

Den nye ordningen er et forsøk på å ta kontroll over egne grenser fra regjeringens side. Dette har vært viktig for politikerne som ønsket brexit, deriblant statsminister Johnson. Opplegget er en prøveordning på fem år, som særlig vil rettes mot de mange enslige mennene som tar seg over den engelske kanalen fra Frankrike med båter eller lastebiler uten lov. Disse har ofte hjemland i Afrika eller Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren understreker at ukrainerne derimot har to gode lovlige ruter å benytte seg av for å komme seg til de britiske øyer.

– De eneste omstendighetene der ukrainere vil bli sendt til Rwanda ville være hvis de kommer til Storbritannia ulovlig, og dermed undergraver de trygge og lovlige rutene vi har, utdyper han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson avslutter med å si at han tror det er svært usannsynlig at det skjer i praksis.

– Behandler dem som menneskelig last

Enver Solomon, leder for britiske flyktningrådet, mener uttalelsene likevel sender ut et svært uheldig signal.

– I sterk kontrast til den britiske offentligheten som har åpnet dørene sine for å ønske ukrainere velkommen i desperat søken etter sikkerhet, har vår statsminister bekreftet at regjeringen er innstilt på å behandle dem som menneskelig last, uttaler han til The Guardian.

Dette er ikke første gangen den britiske regjeringen er under press for behandlingen av ukrainske flyktninger. De har blant annet fått kritikk for å gjøre prosessen med visumsøknader for ukrainere altfor komplisert.

I EU får ukrainere tre års oppholdsrett uten å søke om visum. I Storbritannia må man derimot søke visum, noe som blir beskrevet av flere som en komplisert og omstendelig prosess.