Russland: Statlige bygg settes i brann - kan være skjult krigsmotstand

Den føderale sikkerhetstjenesten (FSB) sitt hovedkontor i Moskva.
Den føderale sikkerhetstjenesten (FSB) sitt hovedkontor i Moskva. Foto: AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har tidligere blitt kjent at flere russiske opposisjonelle hjelper ukrainere på flukt. Nå kan flere småbranner i statlige bygninger være enda et tegn på indre opposisjon Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke skrev ABC Nyheter om den opposisjonelle presten som hjelper fortvilte ukrainere på flukt fra krigen i hjemlandet.

Nå melder den russiske lokalavisen Baza, ifølge Newsweek, om det som kan se ut til å være andre opposisjonelle handlinger mot krigen.

Brannbombe

Siden Russland invaderte Ukraina skal den russiske avisen ha observert en trend der det blir forsøkt stiftet branner i ulike offentlige og militære bygninger der det foregår verving.

Den siste hendelsen skjedde torsdag ettermiddag i byen Nizhny Novgorod, da en brannbombe skal ha blitt kastet inn på et av den føderale sikkerhetstjenestens (FSB) lokalkontor.

Det skal ikke ha brutt ut brann, men gjerningspersonen, en uidentifisert mann, er ettersøkt av politiet, gjengir Newsweek fra den russiske lokalavisen.

Lignende hendelser

De referer også til andre lignende hendelser siden krigen startet. Totalt skal 10 russiske vervingskontorer være rammet siden invasjonen, gjengir Newsweek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet melder den russiske avisen via Newsweek at militærkommandoen i det russiske Kirovskii-distriktet ble angrepet med fire flasker brennbar væske i forrige uke, som siste i rekken av minst to andre angrep i juni.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Flere russere er uenig med den russiske presidenten Vladimir Putins krigføring i Ukraina. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB
Flere russere er uenig med den russiske presidenten Vladimir Putins krigføring i Ukraina. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB

Helt tilbake i mars ble også vervekontorer i de russiske regionene Voronesj, Sverdlovsk og Ivanovo rammet.

I tillegg til vervekontorer melder de om flere tilfeller av branner hos kjemiske anlegg og ammunisjonslagre, som potensielt ytterligere kan knytte handlingene til opposisjon mot Russlands krigføring i Ukraina.

Newsweek som har omtalt saken fra russiske Baza melder at de har forsøkt å kontakte både Russlands utenriksdepartement og det russiske departementet for krisesituasjoner for kommentar.