Gjorde «alarmerende» funn under sædcelleforskning

Illustrasjonsfoto: Centers for disease control and prevention (CDC)
Illustrasjonsfoto: Centers for disease control and prevention (CDC)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskning på det stadig synkende antallet sædceller hos menn endte med en sjokkerende oppdagelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere på jakt etter årsaken til det stadig synkende antallet sædceller hos menn har fått et klarere bilde av hvordan kjemikalier påvirker sædcellebestanden.

Under en studie av urin fra nesten 100 danske menn ble det oppdaget «alarmerende» mengder av hormonforstyrrende stoffer kjent for å redusere menneskelig fruktbarhet. Det skriver Euronews.

Under forskningen ble det funnet kjemikalier som bisfenoler og dioksiner som antas å forstyrre hormoner og påvirke sædkvaliteten. Nivåene av disse stoffene var opptil 100 ganger høyere enn det som regnes som trygt.

– Vår vurdering av blandingsrisikoen når det gjelder kjemikalier som påvirker mannlig reproduktiv helse avslører alarmerende overskridelser av akseptable kombinerte eksponeringer, heter det i den aktuelle forskningsrapporten.

Kan undervurdere

Forskerne påpeker at de til tross for oppsiktsvekkende funn risikerer å undervurdere risikoen kjemikaliene utgjør, fordi de kun har sett nærmere på en håndfull av kjemikalier mennesker blir eksponert for i den vestlige verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoffene det er forsket på i den aktuelle forskningsrapporten er blant annet bisfenol, ftalater og paracetamol. Det var 98 danske menn mellom 18 til 30 år gamle som deltok i studien.

En av forskerne bak studien, professor Andreas Kortenkamp ved Brunel University i London, sier at forskerteamet var overasket over funnet, og beskriver det hele som alarmerende.

Sædkollaps

Antallet og kvaliteten på sædceller i vestlige land har sunket dramatisk de siste tiårene. Forskere anslår at antallet sædceller i menn fra disse landene har blitt mer enn halvert de siste 40 årene. Samtidig har andre helsetilstander knyttet til reproduksjon avtatt noe, som for eksempel diagnosen testikkelkreft.

Forskere over hele verden har tatt flere mulige årsaker til sædkollapsen i betraktning, som for eksempel livsstilsfaktorer, bruk av tobakk og luftforurensning, men nyere studier har derimot sett nærmere på hvordan kjemikalier påvirker mannlig fertilitet, skriver Euronews.