Flere pro-russere utsatt for attentatforsøk - tyder på økt motstand i den ukrainske befolkningen

En russisk soldat i Kherson, sør i Ukraina. Foto: NTB / AP
En russisk soldat i Kherson, sør i Ukraina. Foto: NTB / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere attentatforsøk på pro-russiske byråkrater i den ukrainske byen Kherson tyder på økt motstand mot de russiske okkupasjonsstyrkene. Det opplyser amerikanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Attentatforsøkene, der ett var vellykket, mot russisk-vennlige offentlige tjenestemenn og ledere innsatt av Russland i byen Kherson kan ifølge amerikanske myndigheter være starten på en større motstandsbevegelse.

Foreløpig er attentatforsøkene isolert til byen Kherson, men de kan spre seg ut i fylket og sammen danne en større motstandsbevegelse, mener amerikanske myndigheter. Det skriver CNN.

Ifølge den amerikanske etterretningsdirektøren Avril Haines utsettes Russland for «økt motstandsaktivitet sør i Ukraina».

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

Attentatforsøkene

Det første angivelige attentatforsøket i Kherson fant sted 16. juni da en bil av typen Audi Q7 ble utsatt for en eksplosjon. Bilen fikk store skader, men mannen i bilen, som var målet, overlevde angrepet.

Det var den pro-russiske fengselssjefen i det okkuperte Kherson som satt i bilen. Fengselssjefen, Eugeniy Sobolev, ble ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti innlagt på sykehus etter det angivelige attentatforsøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under en uke etter angrepet mot fengselssjefen ble den pro-russiske sjefen for ungdoms- og sportsdepartementet i Kherson, Dmitrij Savlutsjenko, drept. Dette skjedde 24. juni, og ifølge ukrainske myndigheter døde Savlutsjenko som følge av en eksplosjon i hans egen bil. Den Ukraina-vennlige rådgiveren for Khersons sivilmilitære administrasjon, Serhii Khlan, kalte Savlutsjenko en «forræder» og hevdet at hendelsen var «enda en seier for våre partisaner».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag denne uken ble bilen til nok en pro-russisk offentlig tjenestemann utsatt for et angrep, men tjenestemannen kom uskadd fra det hele.

Kan være starten på noe større

Til nå har ikke attentatforsøkene gjort bemerkelsesverdig skade på den russiske okkupasjonsstyrken i Kherson, hevder en etterretningskilde CNN har tilgang til, men på lang sikt vurderer amerikanske myndigheter det slik at Russland vil bli utsatt for opprør fra den lokale ukrainske befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også direktøren ved Center for Naval Analyses i Washington, Michael Kofman, spår at motstand blant den ukrainske befolkningen vil gjøre en fullverdig okkupasjon vanskelig.

– Jeg tror de kommer til å møte store utfordringer i forsøket på å etablere en ny administrasjon i disse regionene, for kollaboratører - særlig de prominente - kommer til å utsettes for attentater og andre vil måtte leve i frykt, sier Kofman ifølge CNN.