Russland: Derfor er det en spesialoperasjon, og ikke en krig

Tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev (t.v.) med Russlands nåværende president Vladimir Putin.
Tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev (t.v.) med Russlands nåværende president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dmitrij Medvedev, lederen for Russlands nasjonale sikkerhetsråd og tidligere president og statsminister, sier i et intervju at Russlands mål blant annet tilsier at det er en spesialoperasjon, og ikke en krig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vel 100 dager etter invasjonen av Ukraina holder Russland fortsatt fast ved at det er en militær spesialoperasjon for å redde den undertrykte befolkningen i Ukraina, og ikke en krig.

I et intervju med Qatars Al Jazeera , og gjengitt av det russiske nyhetsbyrået TASS, forklarer lederen for Russlands nasjonale sikkerhetsråd, Dmitrij Medvedev, hvorfor de fortsatt ikke kaller invasjonen en krig. Medvedev har tidligere vært både president og statsminister i Russland.

– Går bare etter militære mål

Til TV-kanalen forklarer Medvedev at Russlands handlinger er en «spesialoperasjon» fordi den russiske hæren hovedsakelig bruker høypresisjonsvåpen og kun går for militære mål. Han hevder også at de russiske troppene prøver å minimere trusselen mot sivile mål, og sånn sett bare skade det ukrainske militæret.

Han gjentok også hva Russlands mål med spesialoperasjonen er:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Begivenhetene som skjer der, skjer i henhold til et visst scenario. Presidenten sa at vi har to mål som må nås. Det første er å forsvare innbyggerne i folkerepublikkene Donetsk og Lugansk, hvorav mange er russiske borgere. Den andre er å ødelegge den militaristiske mekanismen og de-nazifisere disse områdene, eller med andre ord å sørge for at det ikke finnes nynazister som fremmer anti-russisk, russofobisk agenda der. Derfor er målene med denne operasjonen begrenset, sier Medvedev.

(Saken fortsetter under bildet).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / NTB
Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / NTB

Medvedevs forklaring er i tråd med russisk propaganda, og en russisk virkelighetsfortelling som ikke stemmer med rapporter og bilder fra krigssonen.

Beviser for at Russland og russiske soldater har begått grove krigsforbrytelser i Ukraina har i flere uker vært tilgjengelig for den vestlige verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ukrainas atomvåpenambisjoner var siste dråpen

I det samme intervjuet forteller også Medvedev hva han mener var den utløsende faktoren for at Russland invaderte nabolandet.

– Ukrainas intensjon om å skaffe seg atomvåpen var trolig den siste dråpen som førte til den endelige beslutningen. Under disse omstendighetene måtte vi sørge for å opprettholde et passende sikkerhetsnivå, sier russeren.

Dette er ikke første gang Russland anklager Ukraina for å prøve å skaffe seg atomvåpen.

(Saken fortsetter under bildet).

Pro-russiske separatister utenfor en ødelagt bygning i Mariupol. Foto: Chingis Kondarov / Reuters / NTB
Pro-russiske separatister utenfor en ødelagt bygning i Mariupol. Foto: Chingis Kondarov / Reuters / NTB

Under FNs nedrustningskonferanse i Genève i mars, beskyldte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov Ukraina for å ha atomvåpenambisjoner.

– I dag har faren som Zelenskyjs regime utgjør for nabolandene og den internasjonale sikkerheten økt markant etter at myndighetene i Kyiv har innledet er farlig spill knyttet til planer om å skaffe seg egne kjernevåpen, sa Lavrov den gang i en videotale.

Han la imidlertid ikke fram noe dokumentasjon for påstanden sin.

Tidlig i krigen fastslo derimot Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at det ikke har sett noen tegn til at Ukraina ønsker å bruke sitt atomprogram til å skaffe seg våpen.