Eks-rådgiver: Slik påvirket Donald Trump Ukraina-invasjonen

Putin skal ha trodd det ville være bedre å håndtere Biden enn å prøve å forhandle med noen som Trump, som han måtte «forklare alt til hele tiden», hevder tidligere Trump-rådgiver.
Putin skal ha trodd det ville være bedre å håndtere Biden enn å prøve å forhandle med noen som Trump, som han måtte «forklare alt til hele tiden», hevder tidligere Trump-rådgiver. Foto: Joe Maiorana / AP

Donald Trump skal ha påvirket tidspunktet for Vladimir Putins invasjon av Ukraina.

Det skriver Business Insider.

Flere av Trumps tidligere rådgivere har snakket om eks-presidentens manglende utenriks-kunnskap. Den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton skrev i sin memoar at Trump på et tidspunkt spurte om Finland er en del av Russland.

Fiona Hill var USAs ledende Russland-rådgiver i det nasjonale sikkerhetsrådet under Donald Trump.

Hun hevder Russlands president, Vladimir Putin , ofte ble frustrert i samtaler med Trump, på grunn av hans manglende kunnskap om geopolitiske problemer. Dette skal ha spilt en stor rolle i Moskvas beslutning om når Russlands Ukraina-invasjon skulle finne sted.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

– Selv om Putin elsker å lage sin egen versjon av hendelser, ønsker han forutsigbarhet i personen han engasjerer seg med, sier Fiona Hill. Foto: Cory Morse / AP
– Selv om Putin elsker å lage sin egen versjon av hendelser, ønsker han forutsigbarhet i personen han engasjerer seg med, sier Fiona Hill. Foto: Cory Morse / AP

Bedre med Biden enn Trump

En av grunnene til at Putin valgte å invadere Ukraina med Joe Biden som president i Det hvite hus, skal ha vært at han forventet USA ville søke fred. Putin skal også ha trodd det ville være bedre å håndtere Biden enn å prøve å forhandle med noen som Trump, som han måtte «forklare alt til hele tiden», hevder Hill.

– Han tenkte en som Biden, som har mye kunnskap om politikken utenfor USA, som vet alt om Nato, som faktisk vet hvor Ukraina er og kan litt om landets historie, ville være den rette personen å engasjere seg med, sier Hill.

Hun presiserer at man kunne se Putin ble frustrert med Trump flere ganger, fordi han alltid måtte forklare ham ting, noe Putin ikke liker.

– Selv om Putin elsker å lage sin egen versjon av hendelser, ønsker han forutsigbarhet i personen han engasjerer seg med, sier hun.

Trump har ikke besvart Business Insiders henvendelser om å kommentere påstandene.

Flere ganger i søkelyset

Etter krigen i Ukraina brøt ut, har Donald Trump vært i søkelyset flere ganger. I mars hevdet han blant annet Sovjetunionen var et land med mye kjærlighet. Dette er ikke den eneste kontroversielle uttalelsen han har kommet med.

Da Vladimir Putin anerkjente de to utbryterregionene Luhansk og Donetsk øst i Ukraina som selvstendige stater, kalte den amerikanske ekspresidenten Putins taktikk genial.

Trump har også understreket at invasjonen av Ukraina aldri ville funnet sted dersom han fortsatt hadde vært president.

Etter denne uttalelsen høstet Trump kritikk fra Fiona Hill, som mener Trumps tidligere «konflikt» med Nato, splittende politikk, og trusselen om å holde tilbake militærhjelp fra Ukraina kan ha oppmuntret Putins aggressive holdning mot Ukraina.