Finland: Ber befolkningen forberede seg før Nato-søknad – advarer mot russisk cyberangrep

<p>Finske soldater under hærens mekaniserte øvelse Arrow 22-øvelsen ved Niinisalo-garnisonen i Kankaanpaa, Finland, 4. mai 2022.</p>
Finske soldater under hærens mekaniserte øvelse Arrow 22-øvelsen ved Niinisalo-garnisonen i Kankaanpaa, Finland, 4. mai 2022. Foto: Lehtikuva / Reuters

Innbyggere oppfordres til å ha nok mat, medisiner og kontanter til å klare seg i minst 72 timer.

Nervekrigen mellom Finland og Russland tiltar etter at president Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin ga klarsignal for Nato-søknad.

– Medlemskap i Nato vil styrke Finlands sikkerhet, uttalte de i en felles uttalelse torsdag.

Svaret fra den russiske regjeringen kom kontant.

Russland: Finsk Nato-søknad er en trussel

Russlands president Vladimir Putin og Kreml-talsmann Dmitry Peskov. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Russlands president Vladimir Putin og Kreml-talsmann Dmitry Peskov. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

– En ny utvidelse av Nato vil ikke gjøre kontinentet vårt sikrere eller mer stabilt. Alt avhenger av hvordan denne prosessen foregår og hva slags militær infrastruktur som flyttes mot Russlands grenser, sa regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov. Han la til at finsk Nato-medlemskap blir regnet som en trussel.

Finland forbereder seg nå på alle eventualiteter, inkludert et militært angrep. Landets 5,5 millioner innbyggere blir derfor bedt om å være beredt dersom noe uforutsett skulle inntreffe.

– Et spørsmål om flaks hvis det ikke kommer russiske reaksjoner

Ifølge den finske nasjonale redningsorganisasjonen, tilsvarende det norske direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB), kan det bli mangel på kontanter, strøm og vann som følge av russiske cyberangrep, skriver den finske statlige kringkasteren Yle.

Innbyggerne oppfordres derfor til å ha tilstrekkelige forsyninger til hele husholdningen, inkludert dyr, i minst 72 timer.

– Det er et spørsmål om flaks hvis det ikke kommer russiske reaksjoner på en Nato-søknad, sier Sauli Pahlman, Traficoms cybersikkerhetsdirektør.

Hodelykter, kontanter, medisiner, vann og radio

Beredskapen inkluderer å ha nok kontanter i bakhånd dersom Russland hacker de elektroniske betalingssystemene. Også strømforsyning regnes som utsatt. Derfor oppfordres finske borgere til å ha lommelykter, hodelykter og batteridrevne radioer klare.

«Også mat, medisiner, varme tepper og rikelig med vann bør stå på de finske handlelistene ved langvarig strømbrudd», heter det i den statlige oppfordringen.

Det er ventet at en formell søknad fra Finland til Nato vil komme tidlig neste uke. Når søknaden er levert vil tiden mellom søknaden og et eventuelt medlemsskap være kritisk.

Kan ikke regne med full Nato-beskyttelse

Flere land har allerede garantert for Finlands sikkerhet, men så lenge de ikke er fullverdig medlem av Nato, men kun har en partnerskapsavtale, vil de ikke kunne regne med full Nato-beskyttelse som de øvrige 30 Nato-landene er beskyttet av.

Finnen har sett hva det kan bety etter at russerne invaderte Ukraina.

Ifølge Natos artikkel 5 er et angrep på ett av medlemslandene å anse som et angrep på hele forsvarsalliansen.

USAs president Joe Biden har uttalt at Nato og USA ikke vil tolerere at så mye som en tomme av Nato-landenes areale blir angrepet.

Personvernpolicy