Slik bruker Ukraina norske våpen mot Russland

På lasteplanet av en Fiat sitter en ukrainsk soldat med Mistral-systemet som skal være donert fra det norske forsvaret.
På lasteplanet av en Fiat sitter en ukrainsk soldat med Mistral-systemet som skal være donert fra det norske forsvaret. Foto: Come Back Alive Foundations / Facebook
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilder på det ukrainske forsvarets hjemmeside viser hvordan ukrainerne bruker Mistral-systemet, donert av Norge tidligere i år, i kampen mot russerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Russland invaderte Ukraina i slutten av februar, har flere vestlige land donert våpen til Ukraina så de kan forsvare seg mot Putins krigsmaskin.

Det har også Norge gjort.

Les alt om Ukraina-krigen her

Fra før har Norge donert til sammen 4000 panservernraketter og flere typer beskyttelsesutstyr og annen soldatutrustning til Ukraina.

20. april ble det også klart at Norge hadde donert nesten hundre Mistral-missiler og et mindre antall utskytningsenheter til det krigsrammede landet.

Disse missilene, forkortet til «MANPADS» fra «man-portable air-defense system», har nå blitt tatt i bruk av den ukrainske hæren, skriver VG.

Skal ha skutt ned 20 russiske droner

Det er på sin egen nettside at det ukrainske forsvaret deler bilder av at de bruker den type våpen Nore har donert. På bildene ser man en soldat på lasteplanet av en Fiat mens han opererer luftvernsystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under innlegget)

Ifølge Facebook-siden til den ukrainske stiftelsen «Come Back Alive Foundation», hevder øverstkommanderende for de ukrainske styrkene å ha brukt mistral-missilene til å skyte ned 20 russiske droner.

Til VG bekrefter sjefen for Come Back Alive Foundations militære avdeling, Andriy Rymaruk, at våpnene avbildet på bildene er donert fra Norge.

Torill Herland, kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, bekrefter overfor avisen at det er Mistral-systemer som er avbildet, men kan ikke bekrefte at det er de sendt fra Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Missilene har tidligere vært i bruk i blant annet Sjøforsvaret, men er i ferd med å fases ut.

En fordel at det er mobilt

Lars Peder Haga er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen til Forsvaret, og har blant annet russisk luftmakt som et av sine hovedområder. Han gjenkjenner bildene fra den ukrainske hæren, og sier at det å plassere missilene på et kjøretøy er en god løsning da det er en fordel at våpnene er mobile.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et av prinsippene i luftvernsammenheng er at det helst skal være mobilt. Da blir det uforutsigbart, og du kan følge det du skal beskytte, sier Haga til VG.

Våpnene Norge har donert har også muligheten til å skyte ned et jagerfly, med forbehold at flyet flyr lavt og er synlig lenge nok, sier Haga, og legger til at russerne ved flere tilfeller har flydd lavt i Ukraina, ettersom ukrainerne også besitter luftvern som kan skyte ned fly i større høyder.