Russland krever at Wikipedia sletter artikler om krigen

Russlands president Vladimir Putin.
Russlands president Vladimir Putin.  Foto: AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske myndigheter sier de vil kreve at Wikipedia betaler en bot på flere hundre tusen kroner for å ha spredt «falsk» informasjon om krigen i Ukraina. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske myndigheter krever at nettleksikonet Wikipedia skal slette fem artikler fra sine sider om krigen i Ukraina. Det skriver statlige russiske nyhetsbyråer, ifølge svenske Aftonbladet.

De siste dagene skal Wikipedia ha mottatt flere henvendelser fra den russiske statsadvokaten. Hva som er Russlands argumenter for at Wikipedia skal slette artiklene fremgår ikke, men det hevdes fra russisk side at Wikipedia gir falsk og misvisende informasjon om den «spesielle militære operasjonen».

I forrige uke meddelte russiske myndigheter at Wikipedia vil bli holdt ansvarlig hvis de fortsatt nekter å fjerne informasjonen.

Wikipedia-tallene skjøt fart

Det russiske medietilsynet Roskomnadzor sier at de vil kreve at Wikipedia betaler en bot på om lag fire millioner rubler for å ha spredt «falsk» informasjon til det russiske folk.

Fire millioner russiske rubler tilsvarer rundt 415.000 norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daglig leder for Wikimedia Norge, Astrid Carlsen, sier at artikkelen om Ukraina på Wikipedia skjøt fart den dagen Russland invaderte Ukraina.

– 24. februar i år hadde artikkelen om Ukraina over 42.000 sidevisninger, mot et daglig snitt rett under 500 i januar. Artikkelen med tittelen «Russlands invasjon av Ukraina 2022» finnes nå på 114 språkversjoner av Wikipedia. Den russiske artikkelen på Wikipedia er den nest mest besøkte, etterfulgt av den engelsk artikkelen. Rekkevidden og betydningen til Wikipedia kan føre til at det er en kilde til informasjon som myndigheter vil kontrollere. Dette har for eksempel vært tilfelle i Tyrkia, der tilgang til Wikipedia ble blokkert i tre år, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En klar motsetning til ekkokammer i sosiale medier

Carlsen viser til at nettstedet Slate.com har tatt for seg dekningen av Russlands invasjon på Wikipedia på engelsk og russisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den viser viser at bidragsyterne på russisk Wikipedia har åpne og transparente diskusjoner om den pågående invasjonen. På Wikipedia kan alle bidra anonymt, og det er avgjørende for at russiske bidragsytere trygt kan bidra, sier hun.

Carlsen forteller at prinsippene om nøytralitet og dokumenterbarhet er blant de aller viktigste for alle bidragsyterne, uansett nasjonalitet og tilknytning.

– Denne åpenheten gjør også at Wikipedia blir ekstra viktig i krigs- og krisesituasjoner, og er en klar motsetning til ekkokammer i sosiale medier.