Nye rapporter: Russland mobiliserer i Transnistria

«Russland i våre hjerter» er ordene som møter deg når du ankommer byen Tiraspol i Transnistria.
«Russland i våre hjerter» er ordene som møter deg når du ankommer byen Tiraspol i Transnistria. Foto: Sergei Gapon / AFP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske styrker i utbryterregionen Transnistria skal ha fått instrukser om å gjennomføre provokasjoner ved grensen til Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder det ukrainske forsvaret, ifølge flere utenlandske medier. Advarslene skal være fremsatt på sosiale medier kontrollert av det ukrainske forsvaret.

Ifølge Aftonbladet og ukraine-nachrichten.de skal de russiske styrkene ha blitt satt i alarmberedskap for eventuelt å angripe og kjempe mot Ukraina i nær fremtid.

Kan åpne en ny front mot Ukraina vestfra

Mobiliseringen kan derfor åpne en ny front mot Ukraina vestfra. Samtidig øker det spenningen i Moldovia hvor flere hundre tusener ukrainske flyktninger allerede er ankommet.

I ukene etter at Russland invaderte Ukraina har det vært spekulert i hvor Putins styrker vil sette inn sine soldater i neste fase.

Både Baltikum og Moldovia har vært pekt på som mulige mål for den russiske aggresjonen. Skulle Baltikum bli angrepet, vil det utløse Natos artikkel 5, noe som vil bety at Nato umiddelbart vil gå til motangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før Russland invaderte Ukraina 24. februar viste amerikansk etterretning til russiske planer om såkalte false-flag-operasjoner som skulle gi Russland påskudd til å invadere.

Separatister krever uavhengighet

Nå mener ukrainske myndigheter at en lignende operasjon kan være nært forestående i Moldova.

Transnistria er en utbryterregion i Moldova som ligger vest for Ukraina. På samme måte som Luthansk og Donbass er det fremsatt krav om anerkjennelse av regionen som en uavhengig republikk.

Separatistene i Transnistria støttes av Russland. Det er også et ukjent antall russiske soldater stasjonert i det omstridte området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Befolkningen i Transnistria er i hovedsak etnisk russisk eller ukrainsk, mens et mindretall er etniske moldovere, ifølge Wikipedia.

Europas fattigste land

Moldovia er Europas fattigste land og har ingen hær av betydning. Det anses derfor som helt usannsynlig at landet kan forsvare seg mot et russisk angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Moldovia er moldovere den største befolkningsgruppen definert etter etnisitet, med 75 prosent (folketelling 2014). Da er Transnistria ikke medregnet. I tillegg kommer syv prosent som i folketellingen kaller seg rumenere, ifølge Store norske leksikon. Den nest største gruppen er ukrainere med 6,6 prosent og russere med 4,1 prosent. Russere og ukrainere er overrepresentert i de største byene.

Hvis Russland skulle invadere Moldovia, vil det kunne gi russerne en ny front og et nytt oppmarsjområde mot Ukraina. I tillegg vil en slik okkupasjon styrke Putins ambisjoner om et nytt stor-Russland.