Fersk studie: Risikoen for diabetes øker etter covid-19-smitte – selv med milde symptomer

Fersk coronavirus-studie konkluderer at folk smittet av covid-19 har økt sjanse for å utvikle diabetes.
Fersk coronavirus-studie konkluderer at folk smittet av covid-19 har økt sjanse for å utvikle diabetes. Foto: Nathan Denette / The Canadian Press/AP/NTB

Selv om man har sluppet unna med milde symptomer som følge av coronavirussmitte, så står man i større fare for å utvikle diabetes. Risikoen er desto høyere hos folk som er disponert for sykdommen.

En stor studie publisert i tidsskriftet The Lancet Diabetes & Endocrinology i mars viser et økt antall tilfeller av diabetes hos folk som har vært smittet av covid-19. Ifølge den ledende forskeren bak studien, Ziyad Al-Aly, er ikke verdens helsevesener forberedt på covid-19s arv.

– Når denne pandemien omsider er over sitter vi igjen med covid-19s dystre arv – kroniske sykdommer, sier Ziyad Al-Aly til det vitenskapelige tidsskriftet Nature.

40 prosent større sjanse

Forskerne tok for seg 180.000 mennesker som har vært bekreftet smittet av covid-19, som utviklet forskjellig alvorlighetsgrad av sykdommen, og innhentet data fra oppfølgingen de fikk i måneden etter de ble smittet. Samme metode ble tatt i bruk da de samme forskerne tidligere kunne konstatere økt risiko for hjerte- og karsykdommer etter covid-19-infeksjon.

Den ferskeste analysen viser at folk som har vært smittet av covid-19 har opp til 40 prosent større sjanse for å utvikle diabetes opp til ett år etter de ble smittet. I nesten alle tilfellene skal det være snakk om diabetes type to.

Ifølge forskerne økte sjansen blant alle alvorlighetsgrader av sykdommen, men den var desto høyere hos dem som hadde utviklet alvorlig sykdom.

– Selv folk som kun utviklet milde symptomer, og som ikke er arvelig belastet eller allerede sto i fare for å utvikle diabetes, hadde økt sjanse for å utvikle sykdommen, sier Al-Aly til Nature.

(Saken fortsetter under bildet)

Sjansen øker desto mer dersom man utviklet alvorlig sykdom som følge av covid-19. Foto: Joseph Lago / AFP/NTB
Sjansen øker desto mer dersom man utviklet alvorlig sykdom som følge av covid-19. Foto: Joseph Lago / AFP/NTB

Ser hull i studien

Epidemiolog Gideon Meyerowitz-Katz stiller seg tvilende til om studien kan være for begrenset til å kunne konkludere for alle folkegrupper. Forskerne hadde i stor grad tatt for seg veteraner, hvor de fleste var eldre, hvite og overvektige menn med høyt blodtrykk, noe som gjør dem mer utsatt for å utvikle diabetes. Ifølge Meyerowitz-Katz er risikoen langt lavere hos yngre mennesker. Forskeren påpeker også at diabetessykdommen kan ha gått ubemerket hen, frem til de utviklet covid-19 og oppsøkte lege.

Tidlig i pandemien gikk forskere ut med bekymringen om at covid-19, slik som andre virus, kan skade cellene i pankreas, og dermed hemme produksjonen av insulin og trigge diabetes type 1. Det er imidlertid ikke funnet samme økte sjansen tilknyttet diabetes type 1, som det er med diabetes type 2.

Forskerne skal følge utviklingen hos fokusgruppen som har utviklet diabetes videre, for å kunne fange opp eventuelle endringer i helsen deres og sykdommens utvikling.