Lech Walesa er coronasmittet

Polen befinner seg i en ny bølge med smitte om dagen. Tidligere denne måneden passerte de over 100.000 coronadødsfall. Nå er også Lech Walesa, eks-president og tidligere Nobelprisvinner, smittet.
Polen befinner seg i en ny bølge med smitte om dagen. Tidligere denne måneden passerte de over 100.000 coronadødsfall. Nå er også Lech Walesa, eks-president og tidligere Nobelprisvinner, smittet.  Foto: Mateusz Slodkowski / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter eks-presidenten selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På sin egen Facebook-side skriver den tidligere polske fagforeningslederen, presidenten og Nobelprisvinneren, Lech Walesa (78), at han har fått corona.

Walesa skal ha mottatt tre vaksinedoser.

– Jeg kan ikke tro det. Jeg er smittet, skriver Walesa.

Fakta om Solidaritet og kommunismens fall i Polen

* 14. august 1980 brøt det ut streik ved Lenin-verftet i Gdansk. Dette utløste en streikebølge i Polen. 31. august ga myndighetene etter og godtok at de streikende arbeidere fikk danne sovjetblokkens første frie fagbevegelse, Solidaritet.

* Bevegelsen, som ble ledet av streikelederen fra Gdansk, Lech Walesa, vokste rask til å få 10 millioner medlemmer og fikk karakter av å være en bred demokratibevegelse

* I desember 1981 innføle president Wojciech Jaruzelski unntakstilstand og forbød Solidaritet.

* Polen fortsatte likevel en politisk reformprosess innenfor rammene av hva Sovjetunionen kunne godta.

* I 1983 fikk Walesa Nobels fredspris.

* I 1985 innledet Mikhail Gorbatsjov sitt reformprogram for Sovjetunionen, noe som etter hvert ga Polen friere tøyler til å bestemme sin egen kurs.

* I april 1989 ble regjeringen og opposisjonen, med Solidaritet i spissen, enige om et politisk og økonomisk reformprogram, som munnet ut i delvis frie valg 4. juni.

* I 1990 ble Walesa valgt til Polens president. Han ble ikke gjenvalgt i 1995.

* Solidaritet er i dag en vanlig fagbevegelse.

Kilde: NTB

5. januar i år testet Polens president, Andrzej Duda, også positivt på coronaviruset.

Polen befinner seg også i en ny bølge med smitte om dagen, og tidligere denne måneden passerte de over 100.000 coronadødsfall.