WHO med kraftig advarsel: – Ikke kall omikron «mild»

– Omikron sender folk på sykehuset, sier WHO. Her får en pasient behandling med respirator ved et sykehus i Frankrike.
– Omikron sender folk på sykehuset, sier WHO. Her får en pasient behandling med respirator ved et sykehus i Frankrike. Foto: Daniel Cole / AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon (WHO), som selv har påpekt at omikron etter alt å tyde generelt gir mildere sykdomsforløp enn tidligere velkjente varianter, advarer nå mot å kalle varianten «mild».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke studier tilsier at omikron på generell basis gir mildere sykdomsforløp enn sin forgjenger delta. Likevel er det enkelte som utvikler alvorlig sykdomsforløp og liv som går tapt. Variantens spredningsevne, kombinert med sjansen for alvorlig sykdom, medfører at helsevesen verden over står i fare for å knekke under den kommende bølgen, skriver BBC.

Ikke kategorisert som mild

Med dette i mente går Verdens helseorganisasjon ut og advarer mot å kalle varianten «mild», i frykt for at dette vil medføre et verdenssamfunn med alt for lave skuldre.

– Selv om omikron fremstår som svakere enn delta, spesielt hos vaksinerte, så betyr ikke det at man burde kategorisere den som mild, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus under en pressekonferanse torsdag.

Ifølge WHO steg den globale smitteraten med 71 prosent forrige uke, hvor 90 prosent av dem med alvorlig sykdomsforløp er uvaksinerte personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Omikron sender folk på sykehuset, og den dreper mennesker, sier WHO-sjefen.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus under en pressekonferanse rett før jul. Foto: Fabrice Coffrin / AFP/NTB
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus under en pressekonferanse rett før jul. Foto: Fabrice Coffrin / AFP/NTB

– En tsunami er på vei

Den svært smittsomme varianten herjer over hele verden, og kan langt enklere smitte vaksinerte enn forgjengerne. Vaksinens styrke ligger i å unngå at den smittede blir alvorlig syk. WHO advarer mot at en enorm smittebølge er på vei.

– En tsunami er på vei og helsevesen verden over er allerede under enormt press, advarer Ghebreyesus.

Norge, som en lang rekke andre land, måtte innførte smitteverntiltak før jul som følge av presset på helsevesenet. Les de gjeldene tiltakene under:

  • Nasjonal sjenkestopp.
  • Holde 1 meters avstand til andre enn de du bor med. Unntak for barn i barnehager og barneskoler, og ved utøvelse av tjenester for barn og unge / sårbare grupper.
  • Oppfordring om maks 10 gjester i tillegg til de du bor sammen med, maks 20 gjester en gang i løpet av jule- og nyttårshøytiden. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort/klasse/avdeling selv om det overstiger anbefalt antall gjester.
  • Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og uvaksinerte voksne bør skjerme seg, men ikke isolere seg. Det er viktig med noe sosial kontakt.
  • Reduser antall nærkontakter, men ikke isoler deg.
  • Alle reisende må i utgangspunktet registrere og teste seg før ankomst til Norge.
  • Krav om munnbind innendørs i det offentlige rom dersom man ikke kan holde 1 meters avstand.
  • Det anbefales å unngå bruk av kollektivtrafikk for å komme seg til arrangement. Krav om munnbind dersom man ikke kan holde 1 meters avstand. I taxi er det påbud om bruk av munnbind for både passasjer og sjåfør.

Regjeringen har sagt at de nasjonale coronatiltakene skal revurderes 14. januar. Du kan lese mer om tiltakene på regjeringen.no.