Studier: Derfor er omikron mindre farlig

Forskningsgruppene som står bak de siste studiene, har alle kommet fram til at omikron har større sannsynlighet for å infisere hals enn lunger. Dette forklarer hvorfor varianten er ekstra smittsom.
Forskningsgruppene som står bak de siste studiene, har alle kommet fram til at omikron har større sannsynlighet for å infisere hals enn lunger. Dette forklarer hvorfor varianten er ekstra smittsom. Foto: Yuki Iwamura / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere omikron-studier viser at virusvarianten ikke angriper kroppen på samme måte som tidligere varianter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige uke meldte Danmarks helsemyndigheter at omikron-varianten kan se ut til å være mindre farlig enn tidligere varianter, og nå har seks utenlandske studier fra blant annet Storbritannia, USA og Belgia kommet frem til det samme. Det skriver The Guardian.

Angriper halsen

De seks forskningsgruppene mener de har funnet en forklaring på hvorfor omikron er mindre farlig. De fleste som blir alvorlig syke eller mister livet på grunn av coronaviruset, rammes av en medfølgende lungebetennelse.

Omikron ser derimot ikke ut til å ramme lungene på samme måte. Forskningsgruppene som står bak de siste studiene, har alle kommet fram til at omikron har større sannsynlighet for å infisere hals enn lunger, noe som også forklarer hvorfor varianten er ekstra smittsom.

Et virus som fester seg i halsen skal være mer smittsomt enn et som infiserer lungene, men mindre farlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forskningen viser at sykdomsforløpet hos omikron-smittede ikke er like alvorlig som hos dem som blir smittet av delta eller det originale Wuhan-viruset. Det ser ut til at de smittede blir friske raskere, sier professor James Stewart. Han er en del av forskningsgruppen ved Liverpools universitet.

Det var en studie publisert ved Universitetet i Hong Kong 15. desember som først pekte på omikronvariantens større evne til å multiplisere seg i halsvev enn lungevev, sammelignet med tidligere varianter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lege: Omikron kan være slutten på pandemien

Bryr seg ikke om vaksinen

Studiene viser også at omikronvarianten i langt større grad foomgår beskyttelsen hos vaksinerte. Også dette skyldes at det muterte viruset fester seg i halsen, ikke lungene.

En måned etter de første omikron-tilfellene ble påvist i Norge, er virusvarianten nå mer utbredt enn deltaviruset og dominerende. Det opplyste Folkehelseinstituttet mandag. Den positive nyheten er at foreløpige data tyder på at risikoen for sykehusinnleggelse ved omikron-smitte er 50-70 prosent lavere enn med delta-varianten, ifølge data fra britiske helsemyndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag presiserte FHIs Line Vold at det viktigste nå er at uvaksinerte beskytter seg ved å ta første vaksinedose, og at alle andre som har tatt andre vaksinedose for mer enn 20 uker siden, tar en oppfriskningsdose.

Det er fortsatt nærmere 320.000 nordmenn over 16 år som ikke har fått første dose, ifølge FHIs siste ukesrapport.