Space Force-general: Amerikanske satellitter er under angrep

Space Force-general David Thompson frykter at USA vil tape romkappløpet.
Space Force-general David Thompson frykter at USA vil tape romkappløpet. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images/AFP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en general i United States Space Force utsettes amerikanske satellitter for angrep hver eneste dag. Han mener angrepene nærmest er å «flørte med å begå krigshandlinger».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske generalen David Thompson avslører at amerikanske satellitter til stadighet blir utsatt for laser- og hackerangrep av Russland og Kina. Thompson sier at angrepene har økt i omfang og antall i løpet av den siste tiden, og frykter at USA kan havne bakpå i romkappløpet.

– Trusselen vokser omtrent dag for dag, og vi har nådd et punkt hvor det nå eksisterer en lang rekke måter å angripe vårt romprogram på, sier Thompson til Washington Post.

«Død» Sovjet-satellitt med kurs mot ISS

Thompson går ut med sine bekymringer bare dager etter at en «død» satellitt fra Sovjets tid ble sprengt i en test av et russisk anti-satellitt-våpen. Testen førte til at deler av den gamle Sovjet-satellitten med uhell ble sendt i retning den internasjonale romstasjonen (ISS).

Kina har samtidig trappet opp sitt romprogram og utvikler og sender, nå for tiden, dobbelt så mange satellitter opp i rommet som USA. Snart vil de forbigå amerikanerne i antall satellitter som kretser rundt planeten vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thompson nevner også Kinas test av et hypersonisk missil med kapasitet til å føre et kjernefysisk stridshode. Testen fant sted i august. Vanligvis blir slike oppskytinger kunngjort, men i dette tilfellet var det ingen kunngjøring.

(Saken fortsetter under bildet).

Nylig kom rester av en «død» Sovjet-satellitt faretruende nært den internasjonale romstasjonen. Foto: Nasa/AFP/NTB
Nylig kom rester av en «død» Sovjet-satellitt faretruende nært den internasjonale romstasjonen. Foto: Nasa/AFP/NTB

– Soleklar sterkest i verden

– Vi er fremdeles soleklart sterkest i verden med tanke på dagens utstyr, men de tar oss igjen. Vi har all grunn til å være bekymret ved utgangen av dette tiåret, hvis ikke vi tilpasser oss, sier Thompson.

Det hvite hus har tatt kontakt med Beijing i håp om å utarbeide internasjonale regler for både verdensrommet og «cyberspace», altså de sammenkoblede datasystemene som eksisterer i verden, i dag bruker begrepet som oftest når man snakker om internett. Ifølge New York Post skal Kina ha avvist forslaget, og mente at det var USAs ansvar å øke sin tilstedeværelse i rommet dersom de ønsket det.

Thompson mener at løsningen ligger i å sende ut flere lavkostnadssatellitter ut i verdensrommet for å bedre kunne sikre USA dersom en krig skulle oppstå.