Space Force-general: Amerikanske satellitter er under angrep

Space Force-general David Thompson frykter at USA vil tape romkappløpet.
Space Force-general David Thompson frykter at USA vil tape romkappløpet. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images/AFP/NTB

Ifølge en general i United States Space Force utsettes amerikanske satellitter for angrep hver eneste dag. Han mener angrepene nærmest er å «flørte med å begå krigshandlinger».

Den amerikanske generalen David Thompson avslører at amerikanske satellitter til stadighet blir utsatt for laser- og hackerangrep av Russland og Kina. Thompson sier at angrepene har økt i omfang og antall i løpet av den siste tiden, og frykter at USA kan havne bakpå i romkappløpet.

– Trusselen vokser omtrent dag for dag, og vi har nådd et punkt hvor det nå eksisterer en lang rekke måter å angripe vårt romprogram på, sier Thompson til Washington Post.

«Død» Sovjet-satellitt med kurs mot ISS

Thompson går ut med sine bekymringer bare dager etter at en «død» satellitt fra Sovjets tid ble sprengt i en test av et russisk anti-satellitt-våpen. Testen førte til at deler av den gamle Sovjet-satellitten med uhell ble sendt i retning den internasjonale romstasjonen (ISS).

Kina har samtidig trappet opp sitt romprogram og utvikler og sender, nå for tiden, dobbelt så mange satellitter opp i rommet som USA. Snart vil de forbigå amerikanerne i antall satellitter som kretser rundt planeten vår.

Thompson nevner også Kinas test av et hypersonisk missil med kapasitet til å føre et kjernefysisk stridshode. Testen fant sted i august. Vanligvis blir slike oppskytinger kunngjort, men i dette tilfellet var det ingen kunngjøring.

(Saken fortsetter under bildet).

Nylig kom rester av en «død» Sovjet-satellitt faretruende nært den internasjonale romstasjonen. Foto: Nasa/AFP/NTB
Nylig kom rester av en «død» Sovjet-satellitt faretruende nært den internasjonale romstasjonen. Foto: Nasa/AFP/NTB

– Soleklar sterkest i verden

– Vi er fremdeles soleklart sterkest i verden med tanke på dagens utstyr, men de tar oss igjen. Vi har all grunn til å være bekymret ved utgangen av dette tiåret, hvis ikke vi tilpasser oss, sier Thompson.

Det hvite hus har tatt kontakt med Beijing i håp om å utarbeide internasjonale regler for både verdensrommet og «cyberspace», altså de sammenkoblede datasystemene som eksisterer i verden, i dag bruker begrepet som oftest når man snakker om internett. Ifølge New York Post skal Kina ha avvist forslaget, og mente at det var USAs ansvar å øke sin tilstedeværelse i rommet dersom de ønsket det.

Thompson mener at løsningen ligger i å sende ut flere lavkostnadssatellitter ut i verdensrommet for å bedre kunne sikre USA dersom en krig skulle oppstå.

Personvernpolicy