WHO-topp om coronaviruset: – Dette kan være siste sjanse

<p>Medisinsk personell i Wuhan under utbruddet av coronaviruset i byen i februar 2020. </p>
Medisinsk personell i Wuhan under utbruddet av coronaviruset i byen i februar 2020.  Foto: AFP / NTB

26 forskere skal på ny prøve å finne ut av hvordan coronaviruset ble til. Kina virker skeptiske til granskingen, og ber WHO sende ekspertene andre steder. 

Onsdag presenterte Verdens helseorganisasjon (WHO) en gruppe av forskere som skal undersøke coronapandemiens opprinnelse.

Det nærmer seg to år siden utbruddet av coronaviruset i den kinesiske byen Wuhan, og fortsatt har ingen kunne fastslå hva som var opphavet til viruset.

Gruppen består av 26 eksperter. Flere av ekspertene var også med på forskningsteamet som dro til Wuhan i februar for å etterforske virusets opprinnelse.

Da konkluderte forskerne med at viruset sannsynligvis stammet fra flaggermus, men at ytterliggere undersøkelser måtte gjennomføres.

Kina: – På tide å sende eksperter andre steder

De 26 ekspertene skal nå igjen vurdere om viruset oppstod gjennom overføring fra dyr til mennesker, eller om det oppstod i et laboratorium ved et uhell, melder BBC.

Dette kan være siste sjanse til å forstå opprinnelsen av dette viruset, sier leder for WHOs kriseprogrammer, Michael Ryan.

Kina har hele tiden nektet for laboratorium-teorien.

I en felles uttalelse i tidsskriftet Science sier flere WHO-topper at laboratorium-teorien ikke kan utelukkes, skriver BBC.

Kinas FN-ambassadør Chen Xu sier undersøkelsene ikke bør bli politisert.

– Det er på tide å sende eksperter andre steder, sier han.

Hard Kina-kritikk

WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP
WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Tidligere har Kina fått sterk kritikk av WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus for lite samarbeidsvilje for å finne virusets opphav.

– Grunnen til at undersøkelsene av hvor viruset oppsto, er politisert, er fordi vi ikke får den tilgangen til informasjon vi hadde forventet. Vi ber Kina om å være så snill og dele data, sa han på en pressekonferanse i september.

Ekspertgruppen har også fått i oppgave å undersøke hvordan man kan forhindre nye pandemier fra å blusse opp.

– Å forstå hvor nye patogener kommer fra er avgjørende for å forhindre fremtidige utbrudd, sier WHO-topp Ghebreyesus, ifølge BBC.

Patogen brukes om faktorer som utløser sykelige prosesser i kroppen, skriver Store norske leksikon.

Personvernpolicy