Hvetebrødsdagene over for Joe Biden: – Man spør seg om han er skikket

Hvetebrødsdagene til president Joe Biden er definitivt over. Pandemien, to katastrofale uker i Afghanistan, og orkanen Ida har ført til at det rettes stadig flere kritiske røster mot presidenten.
Hvetebrødsdagene til president Joe Biden er definitivt over. Pandemien, to katastrofale uker i Afghanistan, og orkanen Ida har ført til at det rettes stadig flere kritiske røster mot presidenten. Foto: Chip Somodevilla / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Joe Biden kunne knapt gjøre noe galt det første halvåret med makten i Det Hvite hus. Etter to skjebnesvangre uker i Kabul snudde situasjonen opp ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag klokken 23:59 lokal tid lettet det siste militærflyet med amerikanske soldater fra flyplassen i Kabul og satte et tydelig punktum for USAs 20 år lange militære tilstedeværelse i Afghanistan.

De to siste desperate ukene i Kabul vil kanskje huskes best fra den lange krigen mot terror og bildene av desperate afghanere utenfor flyplassen vil trolig prege ettermælet til president Joe Biden.

For hvetebrødsdagene til Donald Trumps overmann i presidentvalget er definitivt over, og både landets interne og eksterne støttespillere sitter igjen med en bitter smak i munnen etter uttrekningen av Kabul og den dødelige selvmordsbomben som tok livet av blant annet 13 amerikanske soldater ved flyplassen.

Minst ni sivile ble drept under amerikanske hevnangrep med drone i Kabul.

Europeisk bønn for døve ører

De europeiske allierte tryglet presidenten på et G7-møte om å utvide evakueringsperioden, men til ingen nytte. De amerikanske støttespillerne som er igjen i Afghanistan nå, er der på Talibans nåde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge senator Rick Scott har Bidens avgjørelser ført til at hundrevis er «strandet» i Afghanistan.

– Vi kan ikke utkjempe endeløse kriger, men omfanget og konsekvensene av Bidens fiasko er enorme, sier han ifølge NTB.

I tillegg har han måttet utstede unntakstilstand etter orkanen Ida og fortsatt truer Delta-viruset gjenåpningen av USA som fortsatt er dypt splittet når det kommer til vaksinering og smitteverntiltak. Stadig flere kritikere stiller seg nå spørsmål om 78-åringen er den riktige til å lede landet videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk vepsebol

– Kort sagt: Biden imponerte til og med sine kritikere i det første halvåret. Nå spør man seg om han er skikket til å være president. Biden har mye å bevise nå , sier USA-ekspert, Hilmar Mjelde til Nettavisen.

Han mener presidenten rørte i et politisk vepsebol med håndteringen av Afghanistan-uttrekningen og at det trolig vil koste ham Kongress-flertallet i mellomvalget neste år. Republikanerne rasler allerede med mulig riksrett om de får flertallet i Kongressen etter mellomvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Preisdent Joe Biden ble tatt i å kikke på klokka under en sørgereise han la ut på sammen med kona Jill ved Dover Air Force Base i Delaware. Han var der for å møte familiene til de 13 soldatene som mistet livet i eksplosjonene i Kabul. Foto: Saul Loeb / AFP
Preisdent Joe Biden ble tatt i å kikke på klokka under en sørgereise han la ut på sammen med kona Jill ved Dover Air Force Base i Delaware. Han var der for å møte familiene til de 13 soldatene som mistet livet i eksplosjonene i Kabul. Foto: Saul Loeb / AFP

– Nå ser Afghanistan ut til å bli et globalt episenter for jihadisme. Biden vil bli holdt politisk ansvarlig for ethvert terrorangrep de neste årene, sier Mjelde til Nettavisen.

CNN: Fem store ubesvarte spørsmål

Ikke bare var selve uttrekningen pinlig, presidentens standhaftighet i kommentarene både før, under og etter uttrekningen var et faktum, har ikke imponert mange eksperter. CNN ramser opp fem nøkkelspørsmål som enda ikke er besvart:

  • Hvorfor feilet presidenten og hans administrasjon så spektakulært under vurderingen av hvor skjøre den Afghanske regjeringen var? Feilvurderingen la grunnarbeidet for kaoset i evakueringen der desperate afghanere klamret seg til, og falt i døden fra amerikanske transportfly.
  • Hvorfor var det ikke nok tropper på plass til å sikre den lenge planlagte uttrekningen?
  • Hvordan kom man i situasjonen der styrkene var overlatt til å kun ha kontroll over en liten del av Kabul-flyplassen, når man i tillegg skulle forsøke å gjennomføre en av de største evakueringene i historien?
  • Hvorfor var USA avhengig av sikkerhetsstyrker rundt flyplassen fra fienden, Taliban?
  • Og hvorfor gikk ikke administrasjonen raskere frem for å utstede nødvisum gitt meldingene fra veteran-grupper om at det hastet. Og i forlengelsen av det, hvor ødeleggende var Trumps radering av asyl-systemet i forkant, for gjennomføringen av dette?

Biden har varslet at han tirsdag skal tale til folket om uttrekningen av Afghanistan. Talen vil trolig skje sent tirsdag kveld norsk tid.