USA-eksperter: Corona kostet Donald Trump valgseieren

<p>USAs tidligere president Donald Trump har fått mye kritikk for sin håndtering av coronapandemien. </p>
USAs tidligere president Donald Trump har fått mye kritikk for sin håndtering av coronapandemien.  Foto: AFP / NTB

To USA-eksperter mener Donalds Trumps pandemihåndtering kostet ham en ny fireårsperiode i Det hvite hus. 

Donald Trump var USAs president da pandemien brøt ut i fjor vår, og fikk mye kritikk for sin coronahåndtering.

Under en pressekonferanse i april i fjor foreslo Trump at folk kunne få injisert desinfiserende midler mot coronaviruset. Uttalelsen ble møtt med kraftige reaksjoner, og senere hevdet Trump at forslaget var sarkastisk.

SE VIDEO: Trump om injisering av desinfiserende middel: – Det var sarkasme

– Gedigen tabbe

Drøyt et halvt år senere stilte Trump til gjenvalg som president, men tapte til fordel for Joe Biden. Trump nektet lenge å erkjenne nederlaget.

Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, tror Trump hadde blitt gjenvalgt som president hvis han hadde håndtert pandemien bedre.

– Trump begikk en gedigen politisk tabbe. Hadde han tatt en sterk ledelse i kampen mot corona, og brukt det for å skaffe seg enda mer makt, hadde han antageligvis blitt gjenvalgt med ganske solid margin i valget i fjor høst, sier Melby til VG.

– «Ute av touch» med virkeligheten

Sigrid Rege Gårdsvoll, kommentator for nettstedet Amerikanskpolitikk.no, sier at det var Trumps coronahåndtering som vant valget for Joe Biden.

– Trump hadde nesten ikke trengt å håndtere pandemien annerledes om han bare hadde snakket på en annen måte. Donald Trumps motstandere har alltid fremstilt ham som «ute av touch» med virkeligheten. For mange ble det nok ekstra virkelig under corona, sier Gårdsvoll til VG.

I USA har det blitt registrert i overkant av 36 millioner smittetilfeller med coronavirus, og det er registrert 631.000 coronarelaterte dødsfall, ifølge Worldometer.

Om lag halvparten av USAs befolkning er fullvaksinert.

Personvernpolicy