USAs utenriksdepartementet advarer selskaper mot å drive virksomhet i Xinjiang-området

Amerikanske myndigheter og Homeland Security advarer amerikanske selskaper mot Xinjiang-området i Kina, og ber selskaper trekke seg ut. Bildet viser byen byen Wujiaqu.
Amerikanske myndigheter og Homeland Security advarer amerikanske selskaper mot Xinjiang-området i Kina, og ber selskaper trekke seg ut. Bildet viser byen byen Wujiaqu. Foto: Reuters/NTB

Amerikanske myndigheter og Homeland Security har gått ut med en offentlig advarsel mot å inngå avtaler og drive virksomhet i den kinesiske provinsen Xinjiang.

Ifølge amerikanske myndigheter risikerer virksomheter som fortsatt har forbindelser til regionen å «bryte amerikansk lov». Utenriksminister Antony Blinken råder selskaper til å trekke seg ut av området. Årsaken skal være anklager om omfattende brudd på menneskerettigheter og folkemord tilknyttet de mye omtalte Xinjiang-fangeleirene, skriver BBC.

«Det sorte rommet»

ABC Nyheter skrev tidligere i år om beretningene til flere tidligere fanger som har flyktet fra området. Det var i april at 22 flyktninger brøt stillheten og gikk ut offentlig med sine beretninger fra tiden som fange i Xinjiang-leirene.

– Etter midnatt kom vaktene til cellene våre, pekte ut de kvinnene de ønsket og tok dem med ned korridoren til «det sorte rommet». Etterpå kunne du ikke fortelle noen hva som hadde skjedd. Slik er systemet designet for å knekke personer, fortalte en av flyktningene til BBC.

Kina benekter anklagene.

(Saken fortsetter under bildet)

Advarselen fra USAs utenriksminister kommer i kjølvannet av flere avsløringer og rapporter. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP/NTB
Advarselen fra USAs utenriksminister kommer i kjølvannet av flere avsløringer og rapporter. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP/NTB

USAs UD advarer

Den ferske rapporten, som er utarbeidet av USAs utenriksdepartement i samarbeid med Homeland Security og The US Trade Representative, ble offentliggjort tirsdag.

– Myndighetene i området begår folkemord og omfattende forbrytelser mot menneskeheten, skriver Blinken i pressemeldingen.

Rapporten kommer i kjølvannet av vestlige lands skjerpede regler angående bedrifter i området. Nylig ble 14 kinesiske selskaper svartelistet for mistanke om brudd på menneskerettigheter og ulovlig overvåking. Franske myndigheter har gått hardt ut mot flere moteselskaper, deriblant Inditex som eier klesgiganten Zara. De benekter anklagene.

Anklagene kommer i kjølvannet av en avsløring gjort av European Uyghur Institute, som hevder at flere klesgiganter begår tvangsarbeid i området. Xinjiang-området står for 85 prosent av Kinas ullproduksjon og en femtedel av verdens forsyninger av ull.

Personvernpolicy