Britisk coronavariant har mutert på nytt – forskerne frykter tapt immunitet

Britiske forskere har funnet en ny mutasjon av den britiske virusvarianten. Det kan føre til at den kan slippe unna immunitet.
Britiske forskere har funnet en ny mutasjon av den britiske virusvarianten. Det kan føre til at den kan slippe unna immunitet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britene har oppdaget en ny mutasjon av virusvarianten som først ble oppdaget i landet. Nå frykter forskerne at mutasjonen vil påvirke immuniteten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske forskere har nå påvist en ny mutasjon i coronavirus-varianten som er mest kjent som den britiske varianten, eller B117 på fagspråket. Funnet kom frem i en tilstandsrapport fra britiske helsemyndigheter.

Den nye mutasjonen har fått navnet E484K og er en mutasjon som tidligere også er oppdaget i den sørafrikanske og den brasilianske varianten. Dette skjer i kombinasjon med N501Y-mutasjonen som også den britiske varianten har. Det er denne kombinasjonen som uroer forskerne.

– Urovekkende

– Viruset endrer form, slik at antistoffene ikke kjenner igjen viruset på samme måte. Faktum at denne mutasjonen er plukket opp i noen prøver, er en ny vri – og urovekkende , forklarer forsker Thomas Moore til Sky News.

Det kan bety at personer som i dag har immunitet ved å enten ha hatt viruset tidligere, eller har fått vaksine, risikerer å bli smittet på ny. Dette er samme mutasjon forskerne tror er årsaken til at variantene fra Sør-Afrika og Brasil kan virke å lure seg unna deler av virkningen til vaksinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da disse virusvariantene også ser ut til å ha økt spredningspotensial så antar vi at E484K-mutasjonen i tillegg til N501Y i hvert fall ikke vil redusere smittsomheten til den britiske varianten, sier seksjonsleder Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet til VG.

Flere smittede øker sannsynlighet for mutasjon

At det kommer nye mutasjoner er i seg selv ikke overraskende for forskerne.

– Når flere mennesker i verden smittes, øker også risikoen for mutasjoner med betydelige konsekvenser, fortalte epidemiologen Emma Hodcroft ved Universitetet i Bern til nyhetsbyrået AFP i forrige uke.

Bragstad i FHI sier til VG at det fortsatt er registrert få tilfeller av den nye britiske varianten og at det er for tidlig å si noe om det vil øke potensialet for viruset å unnslippe immunitet. Så langt den nye mutasjonen funnet i 11 av 200.000 prøver.