Ga Trump æren for vaksinen – legemiddelgiganten avviser

Visepresident Mike Pence (i bakgrunnen) takket President Donald Trump for utviklingen av vaksinekandidaten til Pfizer. Men legemiddelgiganten avviser at de har tatt imot noen penger fra amerikanske myndigheter.
Visepresident Mike Pence (i bakgrunnen) takket President Donald Trump for utviklingen av vaksinekandidaten til Pfizer. Men legemiddelgiganten avviser at de har tatt imot noen penger fra amerikanske myndigheter. Foto: Susan Walsh / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visepresident Mike Pence var rask med å gi Trump-administrasjonen æren for den lovende vaksinekandidaten fra Pfixer og BioNTech. Det viste seg å være nok en sannhet med modifikasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech kunngjorde mandag at deres covid-19-vaksinekandidat ser ut til å være en suksess. Vaksinen er nå i fase 3, som er siste testfase før den kan bli godkjent. De første testresultatene viser at vaksinen er 90 prosent effektiv.

Bakgrunn: Pfizer og BioNTech: Coronavaksine er 90 prosent effektiv

Pence gir Trump æren

Visepresident Pence har siden det amerikanske presidentvalget ble avgjort holdt seg stille, siden Trump ikke vil innrømme valgnederlaget.

Men etter nyheten om den lovende vaksinekandidaten kom, var han raskt ute på Twitter for å gi Trump-administrasjonen æren.

«STORE NYHETER: Takket være offentlig-privat-samarbeidet laget av president Trump, har Pfizer kunnet annonsere at deres vaksinekandidat er EFFEKTIV», skriver den fungerende visepresidenten.

Også Trumps tidligere FN-ambassadør Nikki Haley var raskt med å takke presidenten og kalle samarbeidet ett av de viktigste tiltakene gjort av administrasjonen for å takle pandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Pfizer og BioNTechs covid-19-vaksine

* Mandag kunngjorde den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech at covid-19-vaksinen de utvikler sammen, ser ut til å være vellykket.

* Vaksinen er nå i fase 3, som er siste testfase før den kan bli godkjent. De første testresultatene viser at vaksinen er 90 prosent effektiv. Det vil si at 90 prosent av de vaksinerte er beskyttet mot coronaviruset.

* Effekten av vaksinen for vanlig sesonginfluensa varierer fra år til år, men i gjennomsnitt har den vært cirka 60 prosent effektiv, ifølge norske helsemyndigheter. Den amerikanske legemiddeletaten FDA krever en effekt på minst 50 prosent for å godkjenne covid-19-vaksinen.

* 43.538 personer har deltatt i studien av den nye vaksinen til Pfizer og BioNTech. Foreløpig har det ikke blitt avdekket grunn til alvorlige bekymringer om tryggheten til vaksinen, opplyser selskapene.

* 94 av dem som har deltatt i studien, har likevel utviklet covid-19-sykdom. For å få nok data til å søke om godkjenning, må legemiddelselskapene vente til enda flere har fått påvist smitte, skriver selskapene. Dette vil trolig skje allerede i tredje uke i november.

* Nyheten om vaksinen har ført til børsoppgang over hele verden.

* Vaksinen er en av mange som for tiden testes ut. Minst 11 vaksiner har nådd fase tre, ifølge en oversikt fra New York Times.

* Tidligere har det blitt anslått at den første covid-19-vaksinen kan bli godkjent i løpet av året, og at de første vaksinedosene kan komme til Norge i begynnelsen av neste år. Men det vil trolig ta måneder før man har fått nok vaksinedoser til at en stor andel av befolkningen kan bli vaksinert.

(Kilder: Pfizer, Helse-Norge, NTB, New York Times, AFP, AP)

Operasjon «Warp speed»

Helsemyndighetene i USA satte i gang en plan som har fått navnet Operation Warp Speed, som skal sikre at 300 millioner doser med vaksine blir produsert på kort tid.

Men til New York Times var den amerikanske legemiddelgiganten raskt ute med en presisering.

– Vi var aldri en del av Warp Speed, vi har aldri tatt imot noen penger fra amerikanske myndigheter, eller fra noen andre, sier Dr Kathrin Jansen, leder for Pfizers vaksineutvikling til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun avviser også at timingen av nyheten bevisst kom så tett opp mot valgresultatet.

– Vi har alltid sagt at vår valg drives av forskning, ikke politikk, sier hun.

Pfizer-sjef: – Vil aldri bukke under for politisk press

Så sent som 1. oktober gikk Pfizers toppsjef Albert Bourla ut i et åpent brev til sine amerikanske kollegaer der han advarte mot politisering av vaksinekampen.

– Vi vil aldri bukke under for politisk press. Det eneste presset vi føler på, og det veier tungt, er de milliardene av mennesker, millioner av bedrifter og hundrevis av myndighetspersoner verden over som stoler på oss, sier han i brevet og utdyper:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har jobbet med mange valgte ledere verden over gjennom denne helsekrisen, men Pfizer tok aldri imot penger fra noen myndigheter. Vår uavhengighet er dyrebar for oss, sier han, ifølge The Independent.

Pfizer har inngått en avtale med amerikanske myndigheter om å distribuere vaksinen, men har ifølge ledelsen selv stått for finansieringen. Også i september snakket Bourla om viktigheten av å være uavhengig:

– Jeg ønsket å frigjøre våre forskere fra noe byråkrati. Når du får penger fra noen, så kommer det alltid med forbehold.

Se video: WHO: – Disse bør få coronavaksine først