Putin om militær allianse med Kina: – Veldig mulig å se for seg

Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping i Vladivostok i Russland. Foto: Mikhail Metzel / TASS / AP / NTB scanpix.
Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping i Vladivostok i Russland. Foto: Mikhail Metzel / TASS / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

To av verdens største militærmakter har allerede et utstrakt samarbeid.

Under en videokonferanse med internasjonale utenrikseksperter ble Russlands president Vladimir Putin spurt om en militær allianse mellom landet og Kina var mulig.

– Vi trenger det ikke akkurat nå, men teoretisk sett, så er det veldig mulig å se for seg, svarte presidenten ifølge nyhetsbyrået AP.

Samarbeidet har styrket Kinas hær

Landene har i dag et «strategisk partnerskap» der landene har deltatt i militære øvelser sammen og delt sensitive militære teknologier.

– Vårt samarbeid med Kina har uten tvil styrket den kinesiske hærens forsvarsevne, sa presidenten i innlegget før han åpnet for ytterligere samarbeid mellom landene i fremtiden.

– Tiden vil vise hvordan det utvikler seg. Vi vil ikke utelukke det, sier presidenten ifølge nyhetsbyrået.

Kina ny stormakt - USA på vikende front

Ifølge The Moscow Times har Russland økt samarbeidet med Kina etter annekteringen av Krim-halvøya i 2014 og de påfølgende sanksjonene fra vestlige land.

Putin mener Kina, sammen med Tyskland er på vei mot å bli nye økonomiske supermakter i verden, mens land som USA sammen med Storbritannia og Frankrike har blitt hengende etter de siste 30-40 årene.

– USA, som på et tidspunkt absolutt dominerte den internasjonale scenen, kan neppe hevde å være eksepsjonelle lenger. Generelt sett, trenger USA denne «eksepsjonaliteten»? under Putin seg i innlegget sitt til Valdai diskusjonsforum.

Les også: Stoltenberg: – Kinas fremvekst øker trusselen mot åpne samfunn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden