Eventyret over etter 60 år: – Som å miste en venn

<p>Etter storhetstiden på 70- og 80-tallet har salget av Coca Colas aller første sukkerfrie leskedrikk, Tab, vært jevnt og trutt nedadgående. Etter lanseringen av «Diet Coke» i 1982 ble konkurransen hardere.</p>
Etter storhetstiden på 70- og 80-tallet har salget av Coca Colas aller første sukkerfrie leskedrikk, Tab, vært jevnt og trutt nedadgående. Etter lanseringen av «Diet Coke» i 1982 ble konkurransen hardere. Foto: Justin Sullivan / AFP

Coca-Cola har bestemt seg. Nå er det definitivt slutt for Tab.

– Det er en veldig trist dag. Jeg føler det som å miste en venn, sier administrerende direktør i Concord Coalition og mangeårig Tab-entusiast Robert Bixby, til CNN.

Årsaken til endeliktet for den legendariske drikken skal være at selskapet ønsker å effektivisere produksjonen og fokusere på bestselgere.

Dermed er det ikke lenger plass til selskapets aller første sukkerfrie leskedrikk – Tab.

Coronapandemien har fremskyndet prosessen med å avslutte Tab-merkevaren. Etter sviktende etterspørsel kutter nå flere mat- og drikkevareselskaper ned på produkttilbudet for å gjøre virksomheten mer effektiv.

Derfor spisses nå utvalget slik at merkevarer som selger best får mer fokus.

– Dette er slutten på en æra, en drømmers død

Men følelsene er delte etter at 60-åringen nå må pensjonere seg. «Coca-Cola dreper den kult-klassiske brusen Tab, og sender bølger av sjokk og nostalgi over hele Amerika», skriver Business Insider.

– Dette er slutten på en æra, en drømmers død, sier forfatteren Molly Jong-Fast til avisen.

Etter storhetstiden på 70- og 80-tallet har salget av selskapets aller første sukkerfrie leskedrikk, Tab, vært jevnt og trutt nedadgående. Etter lanseringen av «Diet Coke» i 1982 ble konkurransen enda hardere.

Etter hvert har Tab gradvis forsvunnet fra butikkhyllene ettersom stadig flere Coca-Cola-tapperier har sluttet å produsere drikken.

– Jeg vil ta vare på én boks til evig tid

Men en hengiven fanskare i flere land, spesielt i USA, har holdt entusiasmen oppe helt til det siste. Men når året er omme, er produksjonen over for godt.

– Som en forretningsmessig avgjørelse kan jeg godt forstå det, men det er en veldig trist dag. Tab har hatt en fantastisk reise, oppsummerer Robert Bixby, som kun har to bokser igjen av den legendariske drikken.

– Jeg hadde et ganske brukbart lager på begynnelsen av pandemien. Jeg vil sannsynligvis drikke en, og ta vare på den andre til evig tid, lover han.

I Norge ble Tab X-tra lansert i 1994 som et sukkerfritt alternativ for coladrikkere. Norge var det første landet hvor Tab X-tra ble lansert, og produktet finnes i dag bare i Norge. Produksjonen i Sverige stoppet opp i 2007.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden