Ny studie bekrefter corona-gjennombrudd

<p dir="ltr">EU-kommisjonen har inngått en felles innkjøpsavtale med farmasiselskapet Gilead om kjøp av 500.000 behandlinger med Remdesivir til bruk på covid-19-pasienter.</p>
EU-kommisjonen har inngått en felles innkjøpsavtale med farmasiselskapet Gilead om kjøp av 500.000 behandlinger med Remdesivir til bruk på covid-19-pasienter. Foto: Andrew Caballero-reynolds / AFP

Ebolamedisinen, som Donald Trump nylig ble behandlet med, har vist seg å være effektiv i kampen mot covid-19.

Det kommer frem i en ny studie publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Resultatet av studien viser at legemiddelet Remdesivir, som blant annet er benyttet i behandling av sykdommen ebola, forkorter tiden det tar før coronasyke pasienter er restituert.

Mer enn 1.000 coronasyke pasienter har deltatt i det banebrytende forskningsprosjektet.

Trump fikk fem doser

Da USAs president Donald Trump var innlagt på Walter Reed-sykehuset fikk han blant annet behandling med Remdesivir, som fortrinnsvis brukes hos coronapasienter som trenger ekstra oksygen.

Trump fikk trolig dette legemiddelet ettersom oksygennivået i blodet falt i dagene etter at han ble bekreftet smittet.

Legen Brian Garibaldi har bekreftet at Trump fikk den femte og siste dosen med det virusdempende legemiddelet Remdesivir tirsdag denne uken.

EU kjøper Remdesivir – Norge er inkludert

President Donald Trump tar av seg munnbindet før han går inn i Det hvite hus etter å ha blitt utskrevet fra Walter Reed-sykehuset. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Foto: NTB scanpix
President Donald Trump tar av seg munnbindet før han går inn i Det hvite hus etter å ha blitt utskrevet fra Walter Reed-sykehuset. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Foto: NTB scanpix

For tiden er dette det eneste medikamentet med godkjenning for bruk i EU i visse sammenhenger. Remdesivir er tillatt i behandling av covid-19-pasienter som trenger oksygentilførsel.

EU-kommisjonen har inngått en felles innkjøpsavtale med farmasiselskapet Gilead om kjøp av 500.000 behandlinger med Remdesivir til bruk på covid-19-pasienter.

Rammeavtalen dekker alle EU- og EØS-landene, inkludert Norge. I tillegg er Storbritannia og seks andre land med på den.

Under den nye studien fikk noen pasienter placebo-medisin. Det viste seg at pasienter i remdesivir-gruppen hadde kortere tid til restitusjon enn pasienter i placebogruppen.

Det var Dagbladet som først omtalte den nye studien fra New England Journal of Medicine.

Norge vil teste ut medisinen

I juni uttalte Legemiddelverket at malariamedisin hydroksyklorokin ikke virker mot covid-19.

– Studien sier at den ikke har noen virkning. Den ser ikke ut til å være skadelig, men har ikke noen virkning, uttalte medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.

Derimot sa medisinsk fagdirektør Steinar Madsen at det var mest aktuelt å prøve ut ebolamedisinen Remdesivir. Nå har den nye studien bekreftet at den virker.

– Det er veldig viktig hvis vi får mange pasienter som må på sykehus at de kan skrives ut tidligere, sa Madsen.

Video: WHO: – Disse bør få coronavaksine først

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden