Sykdomsutbrudd i Kina – flere tusen smittet

<p>Bildet viser Brucellose-bakterien under mikroskop.</p>
Bildet viser Brucellose-bakterien under mikroskop. Foto: Birbal Sahni Institute of Palaeosciences

Utbruddet av den bakterielle sykdommen Brucellose skal ha oppstått som følge av et uhell ved et biofarmasøytisk laboratorium i nordvestlige Kina for ett år siden. Nå legger forskerne seg flate.

Flere tusen personer i nordvestlige Kina har testet positivt for brucellose, også kjent som «maltafeber» skriver CNN.

Helsemyndigheter i Gansu-provinsen har så langt bekreftet 3.245 smittetilfeller. Smitten oppstår som regel ved kontakt med husdyr som bærer bakterien. Ytterligere 1.401 personer er mistenkt smittet og venter på bekreftelse på laboratorieprøvene.

Av områdets 2,9 millioner innbyggere er i overkant av 21.000 personer så langt testet.

Utryddet i Norge

Ifølge Norsk helseinformatikk oppstår brucellose-smitte først og fremst ved inntak av ikke-pasteuriserte melkeprodukter, det vil si melk og ost.

Det er en zoonotisk sykdom, som betyr at den oppstår hos dyr, og kan smitte over på mennesker. Den finnes hos storfe, gris og geit.

Sykdommen er utbredt i store deler av den tropiske og subtropiske verden, men betegnes som utryddet i Norge. I perioden 1977 til 2018 ble det bekreftet 48 tilfeller av smitte i Norge.

Sykdommen har vanligvis en snikende debut med slapphet, vekttap, feber og tretthet. Ved noen tilfeller kan tilstanden starte med akutt feber. Symptomer kan vedvare i årevis, enten kontinuerlig eller i perioder. Den blir diagnostisert ved hjelp av bakterieprøver og blodprøver.

Gode prognoser

Bakterien smitter sjeldent fra menneske til menneske, og behandlingen består som regel av en kombinasjon av to eller tre forskjellige antibiotika.

Prognosene er vanligvis gode, men sykdommen kan medføre kroniske plager. I færre enn én prosent av tilfellene medfører det livstruende betennelser i innerste lag av hjertet og hjernehinnebetennelse.

Uhell ved vaksine-laboratoriet

Utbruddet i Kina spores tilbake til et uhell ved Zhongmu Lanzhou-laboratoriet i Gansu-provinsen. Uhellet skal ha funnet sted i løpet av sensommeren 2019.

Laboratoriet utvikler brucella-vaksiner ment til bruk på dyr, og skal ha benyttet seg av desinfiserende middel som hadde gått ut på dato. Dette skal ifølge CNN ha medført at spor av bakterien eksisterte i utslippsgassene fra laboratoriet.

Utbruddet skal ha oppstått ved at aerosoler med smitte skal ha lekket ut i luften i området.

«Alvorlig straffeforfølgelse»

Forskere ved instituttet skal ha begynt å føle seg syke i november. Innen desember hadde minst 181 smittetilfeller blitt bekreftet, rapporterer den kinesiske statskanalen Xinhua.

Etterforskning ble igangsatt og laboratoriet mistet lisensen til å produsere vaksiner.

I en pressemelding skriver laboratoriet at for åtte ansatte vil uhellet medføre «alvorlig straffeforfølgelse». De legger nå alle kortene på bordet i samarbeid med myndighetenes etterforskning av hendelsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden