Undersøkelse antyder: Kan måle corona i kloakken

En forsker ved Eau de Paris research and analysis laboratories undersøker spillvann fra kloakken for å se etter RNA fra covid-19-viruset. På den måten mener man å kunne overvåke spredningen av viruset raskere og bedre enn tradisjonelle coronatester.
En forsker ved Eau de Paris research and analysis laboratories undersøker spillvann fra kloakken for å se etter RNA fra covid-19-viruset. På den måten mener man å kunne overvåke spredningen av viruset raskere og bedre enn tradisjonelle coronatester. Foto: Benoit Tessier / Reuters

Undersøkelser fra Paris gir håp om at man raskere kan spore økning i coronasmitte. Tester av kloakken kan gi forskerne svar.

Ved å måle arvematerialet RNA i kloakken kan man oppdage utbrudd av corona raskere enn ved de tradisjonelle coronatestene.

Det mener i alle fall en undersøkelse fra Paris gjort mellom 5. mars og 23. april. Undersøkelsen er enda ikke fagfellevurdert og er således ikke kvalitetssikret. Man må derfor ta den med visse forbehold.

I tidsrommet forskerne undersøkte kloakken fant man at konsentrasjonen av RNA fra viruset i kloakken steg og falt i et mønster som passet sammen med de registrerte smittetilfellene i den franske hovedstaden.

Bakgrunn: Kloakktesting kan gi kunnskap om coronaspredning

På et tidlig tidspunkt der det kun var registrert 91 smittede i Paris og ingen døde, kunne forskerne se at RNA-konsentrasjonen i kloakken steg, og riktignok kort tid senere steg også antallet registrerte smittetilfeller.

På samme måte kunne de se at RNA-konsentrasjonen flatet ut etter at byen stengte ned.

Forskerne mener metoden derfor kan være en viktig bidragsyter for å overvåke smitteutbrudd og spesielt raskt oppdage utbrudd av Covid-19 både lokalt og regionalt.

Både Nederland og Australia jobber med å utvikle lignende tester av kloakken, ifølge danske Ekstra Bladet. Også Israel gjør lignende undersøkelser. Coronavirus i spillvann er ikke smittsomt, da viruset blir brutt ned utenfor kroppen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden