Krever å få gravd opp ex-president for å stadfeste utroskap

<p>President Warren G. Harding kaster ut den første ballen under en baseballkamp i Washington D. C. Nå har presidentens barnebarn gått rettens vei i et ønske om å få gravd opp liket for en DNA-test.</p>
President Warren G. Harding kaster ut den første ballen under en baseballkamp i Washington D. C. Nå har presidentens barnebarn gått rettens vei i et ønske om å få gravd opp liket for en DNA-test. Foto: AP

Barnebarnet til den tidligere amerikanske presidenten Warren G. Harding ønsker å ha slektsbåndet til bestefaren stadfestet, selv om ingen betviler slektskapet.

Harding var amerikansk president fra 1921 til han døde i 1923, trolig av hjerneslag.

James Blaesing har nå søkt retten om få grave opp presidenten for å kunne få stadfestet at de to er i slekt.

Blaesing er barnebarn av Nan Britton, som hadde et utenomekteskapelig forhold med presidenten før og under hans presidentskap.

Britton avslørte dette forholdet selv i 1927 da hun ga ut boka «Presidentens datter» om datteren Elizabeth Blaesing. Dette var etter Hardings død, og han hadde ingen andre barn.

Nan Britton og hennes datter Elizabeth Ann Britton i 1931. Nan sto frem i 2027, fire år etter presidentens død, med at hun hadde hatt et utenomekteskaplig forhold til ham, der Elizabeth var resultatet. Foto: AP
Nan Britton og hennes datter Elizabeth Ann Britton i 1931. Nan sto frem i 2027, fire år etter presidentens død, med at hun hadde hatt et utenomekteskaplig forhold til ham, der Elizabeth var resultatet. Foto: AP

Les også: Kvinne krever at Donald Trump avgir DNA-prøve

DNA-test

I 2015 ble det utført en DNA-test av Elizabeths sønn James Blaesing opp mot andre etterkommere av Harding-familien. Der ble det slått fast at han var i slekt med dem.

Dette er ikke godt nok bevis for barnebarnet. Som nå i 2020, 100 år etter at Harding ble valgt til president, ønsker å få slektskapet vitenskapelig stadfestet. Bakgrunnen er en utstilling som skal settes opp i forbindelse med 100-års markeringen i Hardings hjemby, Marion i Ohio.

Blaesing mener han og morens historie fortjener å være en del av utstillingen.

– Jeg tok testen, og vi tok det ut til offentligheten i 2015. Nå er vi i 2020, og ingen har spurt meg om noe, sier han ifølge BBC.

Han påpeker at moren og bestemorens historie fortjener å være inkludert i utstillingen. Det er derfor han ønsker å gå rettens vei for å få blodsbåndet stadfestet ved å få gravd opp presidenten for å foreta en DNA-prøve.

Protesterer

Andre slektninger i Harding-familien har protestert og mener man ikke trenger å bryte seglet på presidentens sarkofag for å få stadfestet slektskapet.

– Dessverre har ikke anerkjennelsen fra offentligheten, andre etterlatte, historikere og biografer om at Blaesing er president Hardings barnebarn, vært nok for ham, forteller de i en uttalelse om rettssaken.

Det er Ohio History Connection som kontrollerer Hardings hjem og minnested. De sier til nyhetsbyrået AP at de ikke tar side i familie-disputten, men ber om at man ser på andre alternativer før man går til skrittet å grave frem presidenten.

De påpeker også at de anser DNA-resultatene fra 2015 å være bevis nok for slektskapet, og vurderer å inkludere en seksjon om Nan Britton og hennes datter i den nye utstillingen.

Omstridt president

Harding var ved sin død i 1923 en av USAs mest populære presidenter i historien, men etter hans død kom det frem flere skandaler fra hans regjeringstid.

Den største var korrupsjonssaken Teapot Dome-skandalen, som involverte to av hans ministre, og var frem til Watergate-skandalen ansett som den største og mest oppsiktsvekkende skandalen i amerikansk politikks historie.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden