President Alexander Lukasjenko åpner for nyvalg i Hviterussland

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko kaller Covid-19-bekymringene for «en psykose» og nekter å avlyse en stor militærparade 9. mai. Foto: Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP/NTB scanpix.
Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko kaller Covid-19-bekymringene for «en psykose» og nekter å avlyse en stor militærparade 9. mai. Foto: Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Lukasjenko sa først at han må drepes for at det skal bli nyvalg, nå åpner han døra på gløtt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tråd med den nye grunnloven kan vi gjennomføre valg hvis dere vil, på parlament, på president, på lokale myndigheter, sa president Alexander Lukasjenko til arbeiderne ved MZKT-fabrikken.

Det er en langt mer moderat tone enn han hadde bare timer tidligere. Da gjorde han det klart at bare hans egen død vil kunne utløse et nyvalg.

– Vi har akkurat holdt valg. Så sant dere ikke dreper meg, blir det ikke noe nytt valg, understreket Lukasjenko mandag, før han i møte med massive protester la an en mer moderat tone.

Opposisjonsleder Sviatlana Tikhanovskaja sa fra eksil i Litauen at hun er klar for å ta over ledelsen om det blir nyvalg.

– Vi ønsker alle å forlate denne spiralen vi har befunnet oss i 26 år. Jeg er rede for å ta ansvaret og lede landet i denne perioden. Med hensikt å roe ned situasjonen og ta oss inn i en mer normal periode. Jeg vil frigjøre politiske fanger og på kort tid sørge for endringer i betingelser og lovene for å få organisert et nytt presidentvalg. Ekte, ærlige og gjennomsiktige valg, sier opposisjonsleder og presidentkandidat Sviatlana Tsikhanouskaya i en ny uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsikhanouskaya befinner seg i Vilnius hvor hun flyktet til da valgresultatet i Hviterussland forelå i forrige uke. Ifølge valgkomiteen skal president Alexander Lukasjenko ha fått over 80 prosent av stemmene.

Et valgresultat opposisjonen ikke aksepterer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hviterussland løslater demonstranter

Store demonstrasjoner

Siden valgresultat har det vært gjennomgående demonstrasjoner i de store byene i landet. I Minsk har det lekket videoer hvor man kan se politiet og militæret ty til vold mot demonstrantene. I flere tilfeller har folk som har demonstrert fredelig blitt arrestert.

NTB skriver at rundt 7.000 demonstranter skal være arrestert.

Også dette tok Tsikhanouskaya opp i sin uttalelse. Hun henvendte seg direkte til disse.

– Hviterussere er folk som ikke tolererer vold, hviterussere er sjenerøse og rettferdige. Om du velger ikke å følge ordre fra kriminelle og heller velge folkets side, vil de tilgi deg, støtte deg og ikke forfølge deg i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Folk trekker til gatene for å demonstrere mot valgresultatet - mange utsettes for voldsutøvelse fra politiet


Les også: Pompeo: Valget i Hviterussland var ikke fritt

Støtte hos Putin

Russlands president Vladimir Putin har kommet ham til unnsetning og om nødvendig lovet å bistå militært. Han mener Hviterussland utsettes for press utenfra, og Lukasjenko anklager på sin side opposisjonen for å spille på lag med Nato.

– Gir vi etter for dem, vil det gå bratt nedover, og vi vil aldri klare å rette opp flyet, sa Lukasjenko i en telefonsamtale med Putin lørdag.

Motstand i Europa

Omverdenen har reagert skarpt, og EU har varslet sanksjoner. Disse slutter også Norge seg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en situasjon hvor europeiske land bør stå sammen om å fordømme både det ufrie valget og jobbe for å stoppe volden som har kommet i etterkant, slo statsminister Erna Solberg (H) fast i helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands finansminister Olaf Scholz, som er visestatsminister og de tyske sosialdemokratenes statsministerkandidat til neste års valg, omtalte mandag Lukasjenko som «en forferdelig diktator».

Kraftige reaksjoner: Gummikuler og tåregass mot demonstranter i Hviterussland

– Jeg er dypt overbevist om at denne presidenten ikke lenger har noen legitimitet, ellers ville han ikke ha styrt med slik uforståelig brutal vold, sa Scholz.

Han advarer Russland mot å gripe inn og opplyser at Tyskland nå vurderer ytterligere sanksjoner mot Hviterussland.

Storbritannias utenriksminister Dominic Raab gikk også hardt ut mot Lukasjenko.

– Verden har skrekkslagent vært vitne til hviterussiske myndigheters vold mot fredelige protester etter dette bedragerske presidentvalget. Storbritannia aksepterer ikke resultatet, sa han.

VIDEO: Opposisjonen sitter klar til å ta over Hviterussland, men tidligere i uken gjorde Lukasjenko det klart at han måtte dø for at det skulle bli gjenvalg.