Store skogbranner herjer i Sibir

Store branner herjer flere steder i Sibir. Kraftig vind og tørt vær har fått brannene til å spre seg de siste dagene. Foto: Krisedepartementet i republikken Tuva.
Store branner herjer flere steder i Sibir. Kraftig vind og tørt vær har fått brannene til å spre seg de siste dagene. Foto: Krisedepartementet i republikken Tuva.

I fjor herjet ødeleggende skogbranner store deler av Sibir. Nå har uvanlig varmt vær og coronavirus ført til at årets brannsesong har startet enda tidligere enn i fjor. Det uroer ekspertene.

Hvert eneste år er det branner i skoger og på stepper i Sibir. Fjorårets branner var spesielt omfattende og rammet et areal på hele 30.000 kvadratkilometer.

Nå frykter eksperter at årets brannsesong skal bli enda mer alvorlig. Uvanlig varmt vær, sterke vinder og en coronakrise på toppen har ført til langt flere branner i år sammenlignet med antallet branner på samme tid i fjor.

Ifølge lederen for Russlands krisedepartement Jevgenij Zinitsjev, er territoriet rammet av brann i den russiske regionen Krasnojarsk ti ganger større den 27. april i år sammenlignet med på samme tid i fjor. I Transbaikal regionen øst i Sibir er det tre ganger mer og i regionen Amur 1,5 ganger mer, skriver nettstedet Sciencealert.

NASA har publisert satellittbilde som viser flere av brannene. På bildet vises også hvordan røyskyene driver innover skogene.

Saken fortsetter under bildet

Foto: NASA.
Foto: NASA.

Ifølge russiske myndigheter skyldes skogbrannene først og fremst ulovlig hogst, utløst av mennesker som tenner på skog for å skjule hogsten. I tillegg spiller faktorer som en snøfattig og unormal vinter og mindre fuktighet i bakken inn.

Men også coronaviruset pekes på som en faktor.

– Brakkesyke og uvanlig høye temperaturer har fått mange til å isolere seg utendørs, og så tenker de ikke på sikkerhetsrutinene, sier Sergej Anoprienko, leder for det føderale skogdepartementet i Russland Rosleskhoz, ifølge den engelskspråklige avisen Siberian Times.

– Den 28. april i fjor var totalt 1960 branner registrerte. I år var antallet 3339 på samme dato, sier han.

Lederen for Russlands krisedepartement, Jevgenij Zinitsjev, kaller situasjonen for kritisk.

Les også: Enorme skogbranner raser fortsatt i Sibir Skogbranner i Sibir kan øke smelting av is i Arktis Grønland, Sibir og Alaska står i brann

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært