– 50/50 sjanse for at Joe Biden blir president

USAs president Donald Trump (t.v.) og Demokratenes antatte presidentkandidat Joe Biden (t.h.). NTB Scanpix/AFP.
USAs president Donald Trump (t.v.) og Demokratenes antatte presidentkandidat Joe Biden (t.h.). NTB Scanpix/AFP.

Det store spørsmålet ved presidentvalget i USA til høsten tegner nå til å bli coronakrisen og økonomien. Det kan også komme en «oktober-overraskelse» tett opp mot valget. Hvordan vil det slå ut for kandidatene?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem vil gå av med seieren i presidentvalget i USA 3. november?

Amerikanske presidenter har en tendens til å bli gjenvalgt om økonomien går godt, slik den har gjort gjennom store deler av Donald Trumps første presidentperiode. Men coronapandemien har overveldet det amerikanske helsevesenet og kostet over 50.000 liv, og 26,4 millioner amerikanere er nå arbeidsledige mens børsene raser.

Tidligere visepresident Joe Biden blir høyst sannsynlig valgt til Demokratenes kandidat ved nominasjonsmøtet til høsten.

– Det store, store spørsmålet er hvilken sjanse Biden har. Slik det ligger an i dag tror jeg den er 50/50, sier professor i statsvitenskap ved NTNU, Jennifer Leigh Bailey, til ABC Nyheter.

Professor ved NTNU Jennifer Leigh Bailey. Foto: Universitetet.
Professor ved NTNU Jennifer Leigh Bailey. Foto: Universitetet.

Biden har blitt kritisert for ikke å være tilstrekkelig aktiv under coronakrisen, mens Trump har kunnet bruke sine pressekonferanser som erstatning for valgkampmøter.

– Det er ikke mye valgkamp i tradisjonell forstand, og man kan tydelig se at Trump savner sine folkemøter. Kampanjen føres på tv, talkshow og sosiale medier, og med politisk reklame på tv, sier Bailey.

Under pressemøtene om corona bruker Trump også mye av tiden på å kritisere sine motstandere og skryte av sine seire.

Les også: Trump: USA vil sende respiratorer til andre land

Dårlig nytt for Trump

Presidentvalget er nå bare et halvt år unna, og pandemien og de katastrofale humanitære og økonomiske følgene av coronakrisen er dårlig nytt for Trump.

Situasjonen i økonomien kan gi en stri tørn for president Donald Trump frem mot valget i november. NTB Scanpix/Reuters.
Situasjonen i økonomien kan gi en stri tørn for president Donald Trump frem mot valget i november. NTB Scanpix/Reuters.

– Hvis økonomien ikke bedrer seg tror jeg Biden vil ha en bedre sjanse til å vinne. Mange, mange mennesker har mistet jobber og helseforsikring. Spørsmålet er om de vil knytte dette til det republikanske partiet, sier professoren.

Meningsmålinger i viktige vippestater og nasjonalt forrige uke viste en viss ledelse for Biden.

– Biden er aktiv på sosiale medier, men har ikke vært mye på TV den siste tiden. Han har vært med på enkelte talkshow. Mange mener Biden har ligget relativt lavt i terrenget, og er overrasket over at han likevel får såpass stor oppslutning i meningsmålinger. Hans fravær later ikke til å ha skadet ham ennå.

Les også: Over 50.000 coronadødsfall i USA

Forholdet til Putin

– Demokratene kommer nok også til å fronte spørsmålet om den tidligere riksrettssaken mot Trump, hans forhold til Putin, om han skylder penger til Kina og hva hans forhold til Kina egentlig er. Spørsmålet om korrupsjon og bånd til utenlandske regjeringer på begge sider vil bli stort, og republikanerne kommer til å bruke Hunter Biden – Joe Bidens sønn – sitt forhold til Ukraina for det det er verdt.

Bidens sønn Hunter satt i styret til et ukrainsk gasselskap mens faren var visepresident, og det er dette som er bakgrunnen for at Trump ville ha Ukraina til

En Trump-tilhenger og en Biden-tilhenger i samtale før et valgkampmøte med Biden i Kansas 7. mars. NTB Scanpix/AFP.
En Trump-tilhenger og en Biden-tilhenger i samtale før et valgkampmøte med Biden i Kansas 7. mars. NTB Scanpix/AFP.

Kommer det en «oktober-overraskelse»?

Et av de virkelig store temaene etter presidentvalget i 2016 var spørsmålet om russisk innblanding gjennom hacking og kampanjer på sosiale medier. Flere rapporter har konkludert at russisk spionasje og propaganda – særlig gjennom sosiale medier - ble brukt til å påvirke presidentvalget den gang.

– Jeg tror Russland er mindre opptatt av å støtte Trump enn av å spre kaos i USA. Og situasjonen er allerede ganske kaotisk. Kampanjene på sosiale medier er allerede i gang, både fra Kina og Russland. Et mer interessant spørsmål er om det vil komme forsøk på å hacke valgautomater, sier Bailey.

Daværende visepresident Joe Biden (t.h.) og president Barack Obama hadde et nært forhold. NTB Scanpix/AFP.
Daværende visepresident Joe Biden (t.h.) og president Barack Obama hadde et nært forhold. NTB Scanpix/AFP.

– Det har ofte kommet en «oktober-overraskelse» ved presidentvalgene, der noen slipper kompromitterende materiale om en av kandidatene like oppunder valget. Et eksempel var Hillary Clinton-epostene i 2016. WikiLeaks skaffet seg tilgang til en stor mengde stjålne eposter som tilhørte Demokratene og deres kandidat Hillary Clinton, og offentliggjorde dem jevnt og trutt gjennom valgkampen.

Amerikansk etterretning har slått fast at det var Russland som sto bak datainnbruddet, og mener epostene deretter ble gitt til WikiLeaks for å sverte Clinton og styrke Trumps vinnersjanse.

– Dersom noen av USAs motstandere sitter på slikt materiale, enten gjennom hacking eller på annet vis, kan det påvirke valget, sier Bailey.

Utsettelse av valget?

Joe Biden har spådd at Donald Trump vil forsøke å utsette høstens presidentvalg; «Merk mine ord, jeg tror at han på en eller annen måte vil forsøke å utsette valget, komme opp med en eller annen begrunnelse for hvorfor det ikke kan holdes», har Biden uttalt.

– Biden er nok ikke den eneste som lurer på hva som kommer til å skje her. Det har aldri tidligere skjedd – selv ikke under den amerikanske borgerkrigen – at et presidentvalg har blitt utsatt.

Trumps popularitet har ligget på rundt 40-42 prosent gjennom hele hans presidentperiode. Hvorfor er den så standhaftig?

– Det er en sterk gruppe han taler for, som drives av ideologi og frykt. Han er en populist og har gjort seg til talsmann for hvite i den lavere middelklassen med lav utdannelse. Han later til å engasjere disse sterkt emosjonelt, mener Bailey.

Les også: – Mektig nettverk bak karantene-protestene

Joe Biden under en presidentdebatt blant de demokratiske kandidatene 15. mars. NTB Scanpix/AFP.
Joe Biden under en presidentdebatt blant de demokratiske kandidatene 15. mars. NTB Scanpix/AFP.