Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer

Se video fra pressekonferansen der Trump kom med et corona-stikk mot Sverige.
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en pressekonferanse tirsdag trakk USAs president Donald Trump frem Sverige som et land som hadde taklet corona-situasjonen dårlig. – Sammenlignet med New York klarer vi oss bra, svarer Sveriges statsepidemolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under pressekonferansen i Det hvite hus ble president Trump spurt om han hadde noen råd til statsledere som ikke tror på sosial distansering. Da trakk han frem Sverige.

– Om man ser ut i verden har de fleste nå begynt å stenge ned. Storbritannia er et eksempel. Så snakker man om Sverige. De lider. De snakker om flokken (flokkimmunitet, red.anm). Men de lider, de lider mye. Det er en måte å gjøre det på, men alle har fulgt med på hverandre, og nesten alle har gjort som oss, svarte presidenten.

Sveriges statsepidemolog Anders Tegnell har stått i spissen for Sveriges strategi i møte med pandemien. Han lar seg ikke skremme av dommen fra USAs president.

– Det er selvfølgelig veldig utfordrende i Sverige, ikke minst på sykehjem. Men i forhold til situasjonen i New York, hvor en av mine slektninger jobber, så fungerer det bra, sier Tegnell onsdag til SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra mandag til tirsdag meldte New York om 731 døde, det høyeste dødstallet på ett døgn i delstaten siden utbruddet startet. Til sammenligning var det tirsdag 114 nye dødsfall og totalt 591 døde i Sverige.

Totalt er det registrert omkring 13 000 coronadødsfall i USA.

Sverige har fått mye oppmerksomhet for deres tilnærming til pandemien der de har innført langt mindre innskrenkende tiltak enn nabolandene Danmark og Norge.

Norge har registrert 89 døde som følge av coronasmitte, som er betydelig færre enn Sveriges 591. Aftonbladet skriver at statsepidemiolog Anders Tegnell sier det foreligger to grunner som kan forklare forskjellen.

– Flere har vært smittet blant yngre personer enn i Sverige. Det andre er at man, av grunner vi ikke vet, har mye mindre spredning på eldreboliger i Norge enn i Sverige, sier han.