Storstilt coronatesting på Island: 50 prosent av de som var smittet hadde ingen symptomer

VIDEO:
Artikkelen fortsetter under annonsen

Island tester store deler av befolkningen for coronavirus, og ett funn overrasker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag var 17.900 personer på Island testet for coronavirus. Med en befolkning på 360.000 innbyggere gjør det Island til der landet i verden som har testet størst andel av befolkningen. Også folk uten koronasymptomer har blitt testet for å finne mørketall i spredningen. Så langt har smitteprosenten ligget på rundt 0,86.

Men ett funn overrasker forskerne:

Rundt 50 prosent av de som testet positivt for Covid-19, hadde få eller ingen symptomer på at de var smittet, skriver CNN.

– Jeg mener det betyr at vi har fanget opp personer tidlig i smitteforløpet, fra før de begynner å vise symptomer, sier direktør i bioteknologiselskapet DeCode Genetics, Kari Stefansson til den amerikanske TV-stasjonen.

Selskapet har siden 13. mars tilbudt gratis testing til alle innbyggere som ønsker det.

At så mange av de som testet positivt ikke hadde nevneverdige symptomer, støtter tidligere studier og funn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Over 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer

Symptomer

Blant vanlige symptomer ved Covid-19 er hoste, feber, muskelsmerter og slapphet, men som ABC Nyheter skrev i går kan også magesmerter være et symptom på at man er smittet.

Fra før av er det også kjent at barn får mildere symptomer enn voksne.

Island fikk det første registrerte tilfellet av coronasmitte omtrent samtidig med Norge. Siden den gang har landet tatt i bruk spesielle vitenskapelige metoder for å lære mest mulig om viruset. Det inkluderer også storskalatesting.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet har, i motsetning til Norge og mange andre europeiske land, latt være å innføre så strenge restriktive tiltak overfolk befolkningen. Ifølge islandske myndigheter har det så langt ikke vært nødvendig å skjerpe inn disse tiltakene.

– Omfattende testing og kontaktsporing er blant grunnene til at vi ikke har vurdert å innføre lockdown, sier en talsperson for helsemyndighetene i landet til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Island har dessuten innført strenge karantenetiltak for personer i risikogruppen.

Les også: Fant nye symptomer på covid-19

Vil vite hvordan viruset sprer seg

Ifølge Stefansson regner de med å ha fått testet rundt 50.000 individer, altså om lag 13 prosent av befolkningen, før coronapandamien gir seg.

– Det er særdeles viktig å forstå hvordan viruset sprer seg i befolkningen når man skal innføre tiltak for å få viruset stoppet. Helsemyndighetene må vite om viruset sprer seg fritt gjennom samfunnet, eller om det sirkulerer i klynger, sier Kari Stefansson.

Han tror Island kan bistå andre land i å lage modeller for hvordan viruset sprer seg, samt hjelpe forskerne med å forstå spredningen.