Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer

KONDOM-KRISE: En arbeider tester en av kondomene under produksjon på verdens største kondomfabrikk, Karex i Pontian, Malaysia.
KONDOM-KRISE: En arbeider tester en av kondomene under produksjon på verdens største kondomfabrikk, Karex i Pontian, Malaysia. Foto: Bazuki Muhammad / Reuters/NTB scanpix

Verden kan gå tom for kondomer idet verdens største kondomfabrikk står stille på grunn av coronakrisen. Der produseres én av fem kondomer globalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir det babyboom også nå, som følge av coronatiltakene i verden? spør vittige hoder.

Internasjonale medier forteller at verdens største produsent av kondomer, Karex, med fabrikker i Malaysia og Thailand, er i ferd med å gå tom etter at fabrikken måtte stenge produksjonen for over en uke siden.

Karex, som blant annet produserer for merkevaren Durex, produserer én av fem kondomer i verden.

Etterspørselen etter kondomer er nå skyhøy i Asia, der folk bruker dem på fingrene for ikke å få coronasmitte når de trykker på heisknapper og andre ting.

KONDOMER MOT CORONA: Ideen om å bruke kondomer på fingrene for å unngå corona-smitte, spres på sosialde medier, som her på twitter. Foto: Faksimile Twitter
KONDOMER MOT CORONA: Ideen om å bruke kondomer på fingrene for å unngå corona-smitte, spres på sosialde medier, som her på twitter. Foto: Faksimile Twitter

Det er allerede en manko på 100 millioner kondomer, melder Reuters. Det er et problem i mange land, men også for FNs befolkningsfond som deler dem ut i fattige land.

– Vi kommer til å oppleve en global mangel på kondomer overalt. Det kommer til å bli skremmende, sier administrerende direktør Goh Miah Kiat i Karex til Reuters.

– Min bekymring er at for mange humanitære bistandsprosjekter i Afrika vil mangelen ikke bare to uker eller en måned. Der snakker vi om måneder, sier han.

Fredag fikk selskapet imidlertid tillatelse til å gjenoppta produksjon. Men på grunn av coronapandemien blir det bare med halve kapasiteten.

Malaysia produserer ifølge Wikipedia 46 prosent av verdens gummi.

Personvernpolicy