– Gresk grensepoliti skjøt og drepte flyktning

Migrantser løper for å unngå tåregass fra gresk politi, under sammenstøt nær grenseposten Pazarkule i Edirne, på grensen mellom Hellas og Tyrkia mandag. NTB Scanpix/AP.
Migrantser løper for å unngå tåregass fra gresk politi, under sammenstøt nær grenseposten Pazarkule i Edirne, på grensen mellom Hellas og Tyrkia mandag. NTB Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første flyktningen har blitt skutt og drept etter å ha forsøkt å ta seg fra Tyrkia over grensen til Hellas, melder journalister. – Fake news, sier greske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er to journalister som skriver om hendelsen på Twitter, skriver svenske Expressen.

BBC-journalisten Mughira Al Sharif skriver på Twitter: «Den syriske flyktningen Ahmed Abu Emad fra Aleppo ble i dag drept av greske grensevakter da han prøvde å ta seg til Hellas sammen med flere hundre flyktninger. Han ble skutt i halsen 09.07 nær Ipsala. Liket ble brakt til Tyrkia». Twitter-meldingen inneholdet svært sterke bilder.

– Fake news

Reuters melder også om at en syrisk migrant er død av skader etter at greske sikkerhetsstyrker interventerte mot flyktningene, ifølge tyrkiske «sikkerhetskilder». Et vitne sier til Reuters at hendelsen skjedde 40 meter fra Ipsala-grenseposten mellom Tyrkia og Hellas.

Greske myndigheter avviser opplysningene, og kaller videoen som sirkulerer på sosiale medier for «fake news».

– Vi ber alle utvise forsiktighet når de rapporterer om nyheter som fremmer tyrkisk propaganda, skriver regjeringstalsmannen Stelios Petsas på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalisten Jenan Moussa fra arabiske Al-Aan TV melder på Twitter om det samme dødsfallet som BBC-journalisten, og skriver at det er første gang en flyktning har blitt skutt og drept av greske grensevakter. Jenan Moussa på Twitter (sterke bilder).

«Kulen gikk gjennom munnen», sier en mann i klippet Moussa har delt.

«Massiv grensekrenkelse»

Lørdag uttalte greske myndigheter at de har «har avverget en organisert, massiv og ulovlig grensekrenkelse og presset tusener av migranter og flyktninger tilbake til Tyrkia». Da ble tallet på ulovlige grensekrysninger oppgitt til 4000.

Grensepoliti og opprørspoliti har tidligere brukt tåregass og sjokkgranater mot flyktningene for å hindre dem i å krysse grensen ved Kastanies.

Situasjonen oppsto etter at Tyrkia fredag åpnet grensene for tusener av migranter og flyktninger som ønsker seg til Europa, og president Recep Tayyip Erdogan gjorde det klart at de ikke lenger vil hindre flyktninger i å reise til Europa, skriver NTB.

Les også:

Oppdatert med kommentar fra greske myndigheter.

Flyktninger og migranter ankommer den greske øya Lesbos 2. mars. Hellas er i alarmberedskap i møte med en tilstrømming av flere tusen mennesker som forsøker å krysse grensen fra Tyrkia. NTB Scanpix/AFP.
Flyktninger og migranter ankommer den greske øya Lesbos 2. mars. Hellas er i alarmberedskap i møte med en tilstrømming av flere tusen mennesker som forsøker å krysse grensen fra Tyrkia. NTB Scanpix/AFP.