«Jabba the Jihadi»:

Fryktet IS-topp fanget i Irak – måtte fraktes bort på lasteplan

IS- imamen Shaifa al-Nima var en fryktet IS-leder som skal ha stått bak grusomme overgrep i området. Etter at han ble pågrepet i en hule i Mosul går bildene av IS-imamen verden rundt.
IS- imamen Shaifa al-Nima var en fryktet IS-leder som skal ha stått bak grusomme overgrep i området. Etter at han ble pågrepet i en hule i Mosul går bildene av IS-imamen verden rundt. Foto: Twitter/@AliBaroodi

Shaifa al-Nima latterliggjøres på nett etter at det dukket opp bilder som viser hvordan den kvart tonn tunge IS-imamen måtte fraktes bort på et lasteplan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da IS-lederen ble pågrepet i Mosul var han med sine 254 kilo, så stor at han ikke hadde noen mulighet til å flykte fra skjulestedet han oppholdt seg i.

Flere medier har døpt imamen Shaifa al-Nima «Jabba the Jihadi», et ordspill som spiller på karakteren «Jabba the Hut» fra Star Wars-filmene.

Fryktet leder

Pågripelsen skjedde ifølge The Guardian på et skjulested i en forstad til den irakiske byen Mosul.

Imamen skal ha vært en ledende figur i organisasjonen og beordret ødeleggelsen av en rekke muslimske kulturminner i Mosul og ha utstedt en fatwa da byen ble erobret av IS. Dette førte til at flere religiøse ledere som ikke ville sverge troskap til kalifatet ble drept.

Den britiske aktivisten Maajid Nawaz som en av de første til å publisere bildene av den pågrepne IS-lederen på Facebook.

«Han var så overvektig, trolig fra å ha vært sittestillende i skjulestedet sitt, at han måtte fraktes bort av politiet på et lasteplan», skriver han.

Les også: HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul

Hykler

Reaksjonene lot ikke vente på seg og både medier og sosiale medier har latterliggjort hvordan IS-lederen ble pågrepet.

– Han kunne ikke rømme fra lovens lange arm, eller noen andre for den saks skyld , er blant kommentarene som folk legger igjen på sosiale medier, melder The Sun.

«Fråtsing blir sett ned på av jihadister. IS markedsførte seg som krigere med usedvanlig mye mot og disiplin ... og samtidig var denne hvalrossen deres største religiøse geistlige», skriver Nawaz.

Nawas påpeker i sin post på Facebook at poenget hans «ikke er å mobbe fedme, men å håne hykleriet til en mann som sanksjonerte slaveri, voldtekt, etnisk rensing og massedrap».

Personvernpolicy