Vulkanekspert advarer: – Andre farer er større enn lavaen

VIDEO: Vulkanutbrudd nær Manila på Filippinene

Vulkanutbruddet på Filippinene har sendt titusener på flukt. Men det er én ting som er farligere enn flytende lava, advarer ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Lavaen er så langsom at man rekker å komme unna. Det er andre farer som er større, sier Björn Lund, seismolog ved Uppsala Universitet, til SVT.

Vulkanen Taal, som ligger på øya Luzon på Filippinene om lag 66 kilometer fra hovedstaden Manila, har sporadisk spyttet ut glødende lava og sendt varm aske og røyk utover et stort område siden de første utbruddene søndag.

Tirsdag advarer myndighetene om at Taal kan komme til å spy aske og lava i flere uker. Evakuerte innbyggere advares mot å returnere hjem.

Lavafontenene dekkes av overliggende mørkegrå askeskyer med en omkrets på to kilometer, og nærliggende landsbyer er dekket av et tykt lag med aske og øvrig nedfall. Lava og aske blir kastet opptil 500 meter opp i luften, ifølge BBC.

Les også: – Vanskelig å si når turister bør slutte å besøke en vulkan

460.000 mennesker i faresonen

Satellittfoto datert 12. januar 2020 av vulkanutbruddet på Filippinene. Foto: AP
Satellittfoto datert 12. januar 2020 av vulkanutbruddet på Filippinene. Foto: AP

Om lag 45.000 innbyggere har allerede forlatt hjemmene sine i nærheten av vulkanen, ifølge lokale myndigheter. Det totale antallet innbyggere i faresonen i en radius på 14 kilometer fra vulkanen er ifølge FN nær 460.000, melder utenlandske nyhetsbyrå.

I løpet av de neste dagene kan så mange som 300.000 bli evakuert.

Mange av de evakuerte måtte forlate både husdyr og kjæledyr og legge igjen alt de hadde av eiendeler da varselet om mulig utbrudd kom.

14 kilometer lang faresone

Alle flyginger til og fra den internasjonale flyplassen som betjener Manila, ble innstilt søndag. Årsaken er at det er aske ved flyplassen, men også i luftrommet der flyruter til vanlig går.

– Vi råder folk til ikke å gå inn i faresonen på 14 kilometer, sier Renato Solidum, leder for Det filippinske instituttet for vulkanologi og seismologi (Phivolcs).

Offentlige arbeidsplasser og skoler holder stengt inntil videre i mange landsbyer og byer, inkludert Manila. Ingen dødsfall er knyttet direkte til utbruddet, og det har heller ikke medført noen storstilt skade.

Les også: Savnede etter vulkanutbrudd trolig ført til havs

Fakta om dødeligste vulkanutbrudd siden 1991

* Anak Krakatoa (Indonesia), desember 2018: Over 420 døde og 7.200 skadde i vulkanutbrudd og påfølgende tsunami.

* Fuego (Guatemala), juni 2018: Utbruddet utløser jordskred og utsletter en landsby. Over 200 omkom.

* Ontake (Japan), september 2014: Over 60 mistet livet i det verste vulkanutbruddet i landet siden 1991, da 43 mennesker omkom i Unzen-utbruddet.

* Sinabung (Indonesia), februar 2014: Minst 16 omkom da en vulkan som hadde sovet i 400 år, hadde utbrudd på Sumatra-øya.

* Merapi (Indonesia), oktober 2010: Minst 320 omkom i utbruddene ved landets mest aktive vulkan.

* Nyiragogo (Kongo), juli 2002: Over 100 døde i utbruddet, som raserte deler av byen Goma.

* Plymouth (Montserrat), juni 1997: 20 omkom og hovedstaden i det lille britiske territoriet ble rasert.

* Pinatubo ( Filippinene), juni 1991: 840 døde. Dødeligste utbrudd siden 1985.

(Kilde: AFP)

– Den største risikoen

På bilder som er kommet ut fra evakueringssonen kan man se mennesker på flukt med munnbind og paraplyer som beskyttelse mot den farlige asken.

Taal er den nest mest aktive vulkanen på Filippinene og har hatt utbrudd 33 ganger siden 1572. Forrige utbrudd var i 1977, men den har vist tegn til bevegelse mellom 2008 og 2011, så vel som i fjor.

– Den største risikoen er at lavaen trykker på, og det åpner seg ett hull i vulkanen så vann renner inn. Da får man utrolig ekstreme mengder og en eksplosiv situasjon med utbrudd av mye aske, forklarer den svenske seismologen Björn Lund.

Han trekker paralleller til vulkanutbruddet i den italienske byen Pompeii i år 79 etter Kristus. Byen ble fullstendig begravd i aske, og minst 2.000 mennesker omkom.

VIDEO:Kraftig lavafontene fra vulkan på Filippinene i januar 2018

– Som å jobbe i en asbestgruve

Og det er nettopp asken som representerer den største trusselen mot befolkningen. Asken fra vulkanutbrudd inneholder små steinpartikler som kan være farlig selv på lang avstand fra vulkanen.

– Disse partiklene er utrolig skarpe, så det er åpenbart at man ikke må puste inn dette. Det er som å jobbe i en asbestgruve, illustrerer Björn Lund, ifølge SVT.

Evakuerte innbyggere i Manila på Filippinene advares nå mot å returnere hjem. Flere vulkanutbrudd kan skje i løpet av de neste dagene, opplyser myndighetene i landet.

Les også: Forskere frykter flere jordskjelv og vulkanutbrudd på Hawaii

Kan pågå i månedsvis

Farenivået for vulkanen Taal opprettholdes defor på nivå fire, som er det nest høyeste nivået. Dette innebærer at det kan skje eksplosive utbrudd de neste timene eller dagene.

Mer enn 200 vulkanske jordskjelv er registrert siden det første utbruddet i helgen. Ifølge eksperter er det en viss risiko for at et nytt og større vulkanutbrudd kan utløse en tsunami.

Det er også en fare for at utbruddet kan bli langvarig og pågå i flere måneder.

Stort utbrudd nært forestående

Tirsdag var situasjonen fortsatt at lava og aske blir kastet opptil 500 meter opp i luften, opplyste Det filippinske instituttet for vulkanologi og seismologi. Lavafontenene dekkes av overliggende mørkegrå askeskyer med en omkrets på 2 kilometer, og nærliggende landsbyer er dekket av et tykt lag med aske og øvrig nedfall.

De mange nye sprekkdannelsene i nærheten av Taal betyr, ifølge eksperter, at magmaen stiger, noe som kan innebære at utbrudd er nært forestående.

VIDEO: Ecuadors Tungurahua-vulkan hadde et utbrudd i desember 2010.

Personvernpolicy