Sjakklegenden Kasparov om Trumps Amerika: – Et ekko fra sovjettiden

<p>– Trump gjentar de samme løgnene om og om igjen. Enten så gjennomskuer ikke tilhengerne hans disse løgnene, eller så bryr de seg ikke, mener den tidligere sjakkverdensmesteren Garry Kasparov. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix</p>
– Trump gjentar de samme løgnene om og om igjen. Enten så gjennomskuer ikke tilhengerne hans disse løgnene, eller så bryr de seg ikke, mener den tidligere sjakkverdensmesteren Garry Kasparov. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Mangeårig verdensmester i sjakk, Garry Kasparov (56), trekker paralleller mellom kommunistregimet i det tidligere Sovjetunionen og hvordan Trump styrer dagens USA. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Å fornekte virkeligheten ble en alvorlig fornærmelse mot vår verdighet, og var en undervurdert faktor i revolusjonens ånd.

Slik beskriver den russiske sjakklegenden hvordan det var å leve under kommunismens fane i det mektige Sovjetunionen. Mellom 1984 og 1990 var Kasparov medlem av Sovjetunionens kommunistiske parti.

Nå ser han klare likhetstrekk med Donald Trumps virkelighetsforståelse og fordreining av sannheten.

Les også: Trump mener riksrettsrapporten er en vits

– Trump gjentar de samme løgnene

Kasparov sammenligner Trump med Lenin: – Han bruker samme fraser om «fake news». Det er alarmerende å se hvordan Amerika har slått inn på Trumps mørke sti, mener Garry Kasparov. Foto: Evan Vucci / AP
Kasparov sammenligner Trump med Lenin: – Han bruker samme fraser om «fake news». Det er alarmerende å se hvordan Amerika har slått inn på Trumps mørke sti, mener Garry Kasparov. Foto: Evan Vucci / AP

I en kronikk på CNN viser Kasparov til sovjetmyndighetenes forsøk på å kneble sannheten og ta eierskap på definisjonen av hva som var løgn og fakta.

– Det totalitære Sovjetunionen, som jeg vokste opp under, forsøkte å dominere, forstyrre og kontrollere sannheten. Virkeligheten var definert av Partiet og de offisielle avisene Pravda, som betyr «sannhet», og Izvestia, som betyr «nyheter».

Nå ser Kasparov klare likhetstrekk med denne propagandamaskinen og Trumps lemfeldige omgang med fakta.

– Jeg har erfaring fra flere politiske omveltninger og levde i en sovjetisk verden preget av post-sannhet. Nå hører jeg et ekko fra denne tiden i Trumps Amerika, konstaterer den tidligere verdensmesteren, og legger til:

– Trump gjentar de samme løgnene om og om igjen. Enten så gjennomskuer ikke tilhengerne hans disse løgnene, eller så bryr de seg ikke. Det er vanskelig å si hva som er verst.

– Avstanden mellom løgn og sannhet ble for stor

Ifølge Washington Posts faktasjekk kom USAs president med over 10.000 «falske eller uriktige påstander» etter litt over 800 dager i embetet. Løgnene er fremsatt på møter med egne tilhengere, på Twitter, i taler og overfor mediene.

Dette gir sjakkgeniet flashback til presse- og ytringsfrihetens kår i det tidligere Sovjetunionen. Etter hvert som jernteppet slo sprekker, slapp det inn uavhengig informasjon fra omverdenen – nyheter som ikke var redigert av kommunistregimet.

– Det var åpenbart, også for sanne kommunister, at det vi ble fortalt av myndighetene ikke samsvarte med den verden vi så rundt oss. Til slutt ble avstanden mellom løgn og sannhet for stor, fastslår Garry Kasparov.

– Dette er fraser som også Lenin brukte

Den russiske revolusjonslederen Vladimir Lenin tok makten etter oktoberrevolusjonen i 1917. Nå sammenlignes Trump med den sovjetiske lederen. Foto: Ntb Scanpix
Den russiske revolusjonslederen Vladimir Lenin tok makten etter oktoberrevolusjonen i 1917. Nå sammenlignes Trump med den sovjetiske lederen. Foto: Ntb Scanpix

I 2013 søkte han om latvisk statsborgerskap, men søknaden ble avslått. I 2014 ble han innvilget kroatisk statsborgerskap.

I dag lever han i eksil i USA etter kritiske uttalelser mot Vladimir Putin. Han har blant annet anklaget den russiske regjeringen for mafiavirksomhet.

Nå sammenligner Kasparov Trumps forsvarsverk mot kritikere og aktive bekjempelse av den frie presse med Lenins konspirasjonsteorier.

– President Donald Trump og hans republikanske forsvarere i Kongressen har fulgt hans instruksjoner i krigen mot virkeligheten. Kritiske rapporter omtales som «fake news», og journalister som videreformidler fakta er «fiender av folket». Dette er fraser som også Lenin brukte, minner Kasparov om i sin kronikk på CNN.

Les også: Trump anklager riksrettsvitner for løgn

Lever i eksil etter Putin-kritikk

Garry Kimovitsj Kasparov var verdensmester i sjakk fra 1985 til 2000. Han hadde høyest ELO-rating på FIDEs liste fra april 2005, inntil Magnus Carlsen gikk forbi i 2012. Han har de senere årene markert seg som en frittalende politisk aktivist.

I desember 2006 var han en av organisatorene av en anti-Putin-demonstrasjon hvor om lag 2.000 personer deltok. I april 2007 ble Kasparov arrestert under en politisk protest i Moskva, men ble senere løslatt.

Kasparov var en av grunnleggerne av Det demokratiske partiet, men meldte seg senere ut etter interne uoverensstemmelser.

I 1993 var han med å grunnlegge partiet Choice of Russia, ifølge Wikipedia. Under presidentvalget i 1996 støttet Kasparov gjenvalg av Boris Jeltsin.

Nå advarer han amerikanerne mot å akseptere presidentens mange løgner.

– Det er alarmerende å se hvordan Amerika har slått inn på Trumps mørke sti, oppsummerer Garry Kasparov.

VIDEO: Trump: – Jeg hadde fått fredsprisen hvis utdelingen var rettferdig

Personvernpolicy