Har funnet 143 gåtefulle linjer i Perus ørken

Video: Forskere har funnet flere tidligere ukjente linjer i en ørken i Peru.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne har funnet over 140 tidligere ukjente Nazcalinjer i ørkenen sør for Lima i Peru. Nå tror forskerne også at de kan ha løst mysteriet med de mystiske geometriske linjene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De berømte Nazcalinjene 450 kilometer sør for hovedstaden Lima, er blant Perus største attraksjoner. Sett fra luften viser de opptil 370 meter lange linjene geometriske figurer og dyrefigurer spredd utover terrenget på et 520 kvadratkilometer stort område mellom Stillehavet og Andesfjellene.

Siden de ble oppdaget i 1926 har de opp mot to og et halvt tusen år gamle linjene både begeistret og forundret. Unesco omtaler linjene som en av arkeologiens største gåter. I 1994 ble de en del av Unescos Verdensarv.

Nå har forskere ved et japansk universitet oppdaget ytterligere 143 slike geometriske figurer, skriver nettstedet Vice.com.

Les også: Machu Picchus nabo

Omfattende kartlegging

Det var et team av arkeologer, ledet av Masato Sakai ved Universitetet i Yamagata, som avdekket de tidligere ukjente figurene gjennom en omfattende kartlegging av området som har pågått helt siden 2004.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilder publisert av forskergruppen viser såkalte geoglyfer i form av blant annet menneskelignende skapninger, en tohodet slange, fugl og et vesen som kan minne om en av figurene fra TV-serien Teletubbies.

De nylig identifiserte geoglyfene antas å være skapt i perioden mellom år 100 før og år 300 etter vår tidsregning – og er mellom fem meter og 100 meter i lengde.

– Alle disse figurene ble laget ved at de svarte steinene som dekker terrenget ble fjernet, slik at den hvite sanden under ble avdekket, skriver forskergruppen i sin omtale av funnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trailersjåfør tiltalt for å ha pløyet gjennom verdensarv

Rituell betydning

Fordi Nazcalinjene bare kan sees fra luften har teorien vært at figurene enten har hatt astronomisk betydning eller at de ble laget for å kunne sees av guder.

I den nye studien mener forskergruppen at de har identifisert to hovedtyper av geoglyfer i Nazca. De eldste figurene, kalt type B, er under 50 meter i lengde - mens de senere figurene, kalt type A, er over 50 meter og helt opp til over 100.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne mener at de store type A-geoglyfene, som ofte er formet som dyr, har fungert som rituelle steder der Nazca-folket har holdt seremonier. De mindre figurene, fra type B, tror forskerne har fungert som en slags type veimarkører for å geleide reisende til de rituelle samlingsstedene, skriver nettstedet Sciencealert.

Forskergruppen fra Universitetet i Yamagata har samarbeidet med IBM for å analysere og tolke enorme mengder drone- og satellittbilder over Nazca-området.

Arbeidet med å finne flere figurerer pågår fortsatt.