Oppsiktsvekkende detaljer på helleristninger:

Fant elghoder på båtbauger: – Bekreftet mine teorier om sjøfarten i steinalderen

<p>Ny teknikk viser at helleristningene utenfor Gøteborg har elghoder i baugen, noe som tidligere bare har vært kjent lengre øst og Nord-Norge, mener svenske forskere.</p>
Ny teknikk viser at helleristningene utenfor Gøteborg har elghoder i baugen, noe som tidligere bare har vært kjent lengre øst og Nord-Norge, mener svenske forskere. Foto: Göteborgs universitet/ Humanistiska fakulteten

Ved hjelp av ny teknikk har svenske forskere avdekket ukjente detaljer og motiv på helleristninger utenform Gøteborg. – Spektakulært, mener arkeolog.

Helleristningene ligger noen få kilometer utenfor Gøteborg på Sveriges vestkyst. Blant de nye detaljene er at båtene har et elghode i forstavnen på tre båter.

Tidligere har man bare funnet lignende lengre øst (Finland og Russland) og i Nord-Norge og Nord-Sverige. På helleristninger ved Alta er blant annet det samme motivet funnet.

– Resulatet bekreftet mine teorier om sjøfarten i steinalderen, sier arkeologen Bettina Schulz Paulsson ved Gøteborgs universitet. Det var Paulsson som hadde ideen omk å teste nyutviklet teknologi fra blant annet NASA.

– Vi fikk fram spektakulære funn, sier hun, i følge en nyhetsartikkel om oppdagelsene på universitetets nettsider.

6000 år gamle

– Spektakulært, mener arkologen Bettina Schulz Paulsson. Foto: Göteborgs universitet/ Humanistiska fakulteten
– Spektakulært, mener arkologen Bettina Schulz Paulsson. Foto: Göteborgs universitet/ Humanistiska fakulteten

Helleristningene i Tumlehed har også blitt tidfestet bedre. De er fra sen steinalder og ble lagd mellm 4200 og 2500 år før vår tidsregning. I tillegg til båtene med elghoder kan man også se fisker, en sel og et hjortedyr.

Funnet har fått forskerne til å tro det ble foretatt lange båtreiser allerede på dette tidspunktet, og at det var kontakt mellom folk i sør-vest og nord-øst i Skandinavia, Finland, og Kola og Karelen.

Studien vil nå bli publisert i neste utgave av det vitenskaplige tidsskiftet Oxford Journal of Archaeology.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden