Svensk næringslivstopp med sjokkuttalelser: – Kan få borgerkrig-tilstander i Sverige

Scanias tidligere konsernsjef Leif Östling skaper debatt i Sverige for sine kommentarer om innvandingspolitikken i landet. Her fra da han fortsatt ledet Scania i 2007.
Scanias tidligere konsernsjef Leif Östling skaper debatt i Sverige for sine kommentarer om innvandingspolitikken i landet. Her fra da han fortsatt ledet Scania i 2007. Foto: Anders Wiklund / Scanpix / NTB scanpix

Tidligere Scania-sjef skaper bruduljer i Sverige etter kritiske uttalelser om den svenske innvandringspolitikken, og frykter landet kan få borgerkrigslignende tilstander. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leif Östling er tidligere leder for lastebilprodusenten Scania og var sjef for Svenskt Näringsliv, det svenske motstykket til NHO. I et lengre intervju gjort med Swebbtv, som ifølge svenske medier skal være koblet til «hvit-makt-miljøer» i Sverige, kommer han med oppsiktsvekkende uttalelser om innvandringen til landet.

– Vi har tatt inn alt for mange folk. Man må huske at når man tar mennesker fra Midtøsten og Afrika, altså de lever i et samfunn som vi forlot for minst hundre år siden. Det er deres oppfatning og opplevelse av hvordan et samfunn skal være, sier han i det omtrent timelange intervjuet.

Les også: Ny rapport: 50 voldelige gjenger opererer i Stockholm

– De kommer jo fra helt andre livsbetingelser og normer, dessuten har de vanskelig for å forsørge seg her. Så at de går inn i en butikk og nasker. Det er jo en del av hvordan de forsørger seg i hverdagen.

– Hente inn militæret til forstedene

På spørsmål om han tror Sverige kommer til å få orden på samfunnsproblemene svarer han følgende:

– Det tror jeg. Det gjør vi. Det må vi få til. For om dette fortsetter, da kan vi havne i en ukontrollert situasjon, der vi kanskje til og med må hente inn militæret vårt og det kan bli krig internt i landet, i de utsatte områdene, som det kalles, sier han ifølge Expressen.

«Lost in space»

Intervjuet har vakt sterke reaksjoner i det politiske miljøet.

– Ja, vi har store problemer i forstedene, men denne mannen er «lost in space». Vi trenger ingen militære styrker mot våre egne borgere, vi trenger fungerende skoler og at man når ut til de kriminelle nettverkene som utgjør et mindretall i forstedene, sier riksdagsrepresentanten Robert Hannah i Liberalerna på Twitter.

Han får støtte fra Lars Beckman i opposisjonspartiet Moderaterna:

– Samfunnet må bruke alle ressurser, men borgerkrig er usannsynlig, skriver han ifølge Expressen.

– Ikke rasistisk

Til Dagens Industri forsvarer Östling uttalelsene

– Det er ikke rasistisk, det er et faktum («ett konstaterande»). Vi tar utgangspunkt i at de er akkurat som oss med de samme forutsetningene som vi har, men det har de ikke. Det er det som gjør integrasjonen vanskelig, for vi tar utgangspunkt i vårt eget verdensbilde. Vi forstår ikke hvilke kjempesprang disse menneskene må gjøre, det er virkelig en reise, svarer han til avisen.

Östling har tidligere vekket sterke reaksjoner i Sverige for sine uttalelser, som da han i november 2017 gikk av som leder for Svenskt Næringsliv etter det ble kjent at han hadde plassert millionbeløp i Malta for å unngå å skatte dem i Sverige. Da han ble konfrontert med dette svarte han:

– Om man betaler inn 20-30 millioner i året, hva faen får jeg igjen for pengene?

Personvernpolicy