Ørn på avveie sprengte budsjettet til russiske forskere

En russisk forskergruppe skulle følge migrasjonsmønsteret til steppeørn via sms-varsel. En av ørnene valgte en flyverute som gjorde at ugiftene skjørt i været. Foto: Wikimedia Commons.
En russisk forskergruppe skulle følge migrasjonsmønsteret til steppeørn via sms-varsel. En av ørnene valgte en flyverute som gjorde at ugiftene skjørt i været. Foto: Wikimedia Commons.

En russisk forskergruppe skulle studere vandringsmønsteret til steppeørn via sms. Så valgte en av ørnene en rute som fikk sms-kostnadene til å skyte i været.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert hørt historier om nordmenn på ferie i utlandet som kommer hjem med svimlende regninger fordi roamingen på mobilen ikke var avskrudd.

Det samme gjelder ørner.

Det fikk en russisk forskergruppe fra Sibir smertelig erfare da de skulle studere migrasjonsmønsteret til steppeørn. De monterte sendere på 13 steppeørner, slik at ørnene kunne sms-spores underveis, og lot dem ta til vingene.

Sprengte budsjettet

Så langt, så vel. De 13 steppeørnene la ut på på sine månedslange migrasjonsturer, og forskerne mottok data. Hver gang en ørn fløy inn i et område med mobildekning, sendte utstyret som var festet på dem automatisk en sms til forskerne med koordinater om hvor ørnen befant seg.

Dersom ørnen befant seg i et område uten mobildekning, ble sms-en med koordinater satt på vent, og de oppsparte sms-ene sendt bolkvis straks ørnen var innenfor et dekningsområdet.

Det fungerte akkurat som planlagt. Nesten.

En av ørnene valgte nemlig en flyrute som sprengte forskernes budsjett, skriver det populærvitenskapelige nettstedet Sciencealert.

Ifølge forskerne, som jobbet som frivillige ved Wild Animal Rehabilitation Center i Novosibirsk, var det ørnen Mins flyvevaner som førte til de høye ekstrakostnadene.

– Min var utenfor rekkevidde i Kasakhstan hele sommeren, slik at senderen ikke kunne sende noen data før han kom innenfor rekkevidde igjen i begynnelsen av oktober, skriver forskerne i en bloggpost.

Da hadde Min ankommet Iran – og roamingkostnadene skjøt i været.

Les også: Kurt så utrolig trekantdrama mellom ørn, måke og kråker

Kostbar landing

Hundrevis av tekstmeldinger som sto i kø for å bli sendt etter fem måneder uten dekning, begynte plutselig å renne inn fra Min. Fra Iran kostet hver melding 7 kroner, hvilket var 25 ganger høyere enn det forskergruppen hadde budsjettert med.

Med utgifter på over 900 kroner dagen, gikk derfor budsjettkassa til forskerne raskt tom.

Historien har likevel en lykkelig slutt. Gjennom en kronerullingskampanje på internett har forskerne nå klart å samle 5000 dollar, omlag 46.000 kroner, skriver New York Post.

Disse pengene vil gjøre det mulig å fortsette å følge ørnene på sin ferd og finansiere noen av fuglenes dyre sms-vaner, også ut 2020.

– Det er helt magisk. Det er utrolig hvordan folk, samtidig som de ler av de komiske i situasjonen, også skjønner at dette er viktig – og at de velger å bidra, skriver en av forskerne, ornitolog Helena Shnayder, i et ferskt blogginnlegg.

Les også: Uvanlig mange ørner i svensk telling

Truet dyreart

Steppeørn regnes i dag som en truet dyreart med anslagsvis 50.000 voksne individer. De hekker i Øst-Europa og i Asia, og ligner på de norske kongeørnene, men er mindre i størrelse.

Den kostbare ørnen Min forlot til slutt Iran. Etter å ha fløyet over Kuwait og Saudi-Arabia landet den lørdag i Jemen, ifølge sms-ene den har sendt hjem.

Les også: I 1822 fløy denne storken til Tyskland - og ga svaret på et stort mysterium

Personvernpolicy