Bakke-Jensen på NATO-møte:– Norge ber Tyrkia avslutte operasjonen helt og trekke sine stryker tilbake

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Norge må si klart ifra om at Tyrkia må ut av Syria, når NATOs forsvarsministre i dag møttes i Brussel. – Norge har oppfordret Tyrkia til å avslutte operasjonen helt og trekke sine styrker tilbake, svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag 24. oktober møtes NATOs forsvarsministre i Brussel. Forventningen er at Tyrkias invasjon av Syria vil være den viktigste saken på agendaen.

8. oktober gikk Tyrkia inn i kurdisk-kontrollerte nordvest-Syria. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener at de tyrkiske kurderne støttes av de syriske kurderne i sin kamp for selvstendighet.

Les også:Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia

– NATO-land har ikke fripass til å bryte folkeretten

Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, forventer at Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier klart ifra til Tyrkia og NATO om at Tyrkia må avslutte sin invasjon av Syria og trekke alle ut alle tyrkiske styrker og tyrkiskkontrollerte islamistmilitser.

– Forsvarsministeren må også ta opp anklagene om bruk av hvitt fosfor mot sivile og andre krigsforbrytelser som skal ha blitt begått av Tyrkia og tyrkiskkontrollerte militser. Når sivile utsettes for brutale overgrep fra et NATO-land som bryter folkeretten, og hundretusener jages på flukt, er det minste vi kan forvente at Norge sier klart ifra, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har ikke Tyrkia rett til å forsvare sine egne grenser?

– Det er Tyrkia som har brukt militær makt for å krenke Syrias grenser, ikke omvendt, svarer Moxnes.

– Norge fastholder vår fordømmelse av den tyrkiske operasjonen og har oppfordret Tyrkia til å avslutte den helt, trekke sine styrker tilbake og overholde folkeretten, uttaler forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ABC Nyheter fra Brussel til sent torsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele forsvarministerens uttalelse lenger ned i saken.

– Bryter folkeretten

Rødt-lederen refererer til FN-paktens artikkel to som forbyr bruk av makt mot

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: NTB scanpix

andre stater.

– Erdogans angrep på sivile i Syria bryter tvert med nettopp det grunnleggende prinsippet som ligger bak FN-paktens artikkel, sier han.

– Hvordan skal vi kritisere en viktig alliert som Tyrkia uten å skade relasjonen til landet?

– Tyrkia bryter folkeretten. Hundretusener er allerede fordrevet og utfra Erdogans egne uttalelser det er all grunn til å frykte massiv etnisk rensing mot kurderne og andre minoriteter nord i Syria. Da må Norges førsteprioritet være å bidra til å stanse invasjonen før enda flere sivile blir fordrevet, ikke å holde seg inne med Erdogan-regimet, svarer Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det at Tyrkia er et NATO-medlem gir ikke fripass til å bryte folkeretten og angripe sivile, understreker han.

Ber om respekt for folkeretten

– Det er viktig at alle styrker på bakken viser tilbakeholdenhet og respekterer folkeretten fullt ut, sa NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg under en pressekonferanse onsdag.

Videre understreker Stoltenberg behovet for en politisk løsning etter det han beskriver som mange år med forferdelig konflikt.

Se video av Stoltenbergs uttalelse her:

Moxnes betegner den foreløpige responsen fra Stoltenberg som fullstendig uakseptabel.

– Stoltenberg er en av de vestlige lederne som har gått aller lengst i å legitimere Erdogan-regimets påskudd for den folkerettsstridige invasjonen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fullstendig uakseptabelt, også fordi kurderne som nå rammes, har vært vår viktigste allierte i kampen mot IS, sier Rødt-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge ber Tyrkia trekke seg ut av Syria

På spørsmål om hva som diskuteres på dagens møte, svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at Syria selvsagt er høyt på dagsorden under møtet.

– Jeg er svært bekymret for den forverrede humanitære situasjonen i området og samtalene i dag blir viktige. Situasjonen er kompleks, og det finnes ingen enkel løsning, legger han til.

Bakke-Jensen sier Norge fordømmer den tyrkiske operasjonen i Syria, og ber landet trekke styrkene sine ut av Syria.

Uttalelsen er i tråd med den Erna Solberg kom med forrige uke.

– Også alvorlig for Norge

Moxnes understreker at Norge også er avhengig av folkeretten og det vernet den gir små stater mot å bli angrepet og utsatt for press fra militært overlegne stater.

– At et NATO-land nå angriper et annet land og bryter folkeretten, mens NATOs generalsekretær ser ut til å godta det, er derfor også alvorlig for Norge. Det betyr at vi er med i en militær allianse som bidrar til å undergrave respekten for folkeretten og Norges sikkerhetsinteresser, sier han.

Også her slutter Bakke-Jensen seg til Rødt-lederen.

– Vi fordømmer den tyrkiske operasjon. Norge er et lite land og vi er ikke bare litt for folkeretten, men helt for folkeretten.