Russland: – Titalls fengsler med farlige IS-krigere er forlatt av kurderne

Forsvarsminister Sergej Sjoigu, her sammen med president Vladimir Putin, gir Tyrkia skylden for at sikkerheten rundt fengslede IS-krigere, er kraftig svekket: – Som følge av den tyrkiske hærens handlinger ble åtte flyktningleirer og tolv fengsler for fremmedkrigere etterlatt uten vakter, advarer Sergej Shoigu.
Forsvarsminister Sergej Sjoigu, her sammen med president Vladimir Putin, gir Tyrkia skylden for at sikkerheten rundt fengslede IS-krigere, er kraftig svekket: – Som følge av den tyrkiske hærens handlinger ble åtte flyktningleirer og tolv fengsler for fremmedkrigere etterlatt uten vakter, advarer Sergej Shoigu. Foto: Sputnik / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere soldater i terrorgruppa IS, som nå sitter fanget i provisoriske fengsler i Syria, er ikke lenger bevoktet. Så mange som 12 fangeleire er nå i faresonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax kommer nå den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu med en advarsel om at fengslede IS-krigere kan rømme som en følge av manglende vakthold.

– Det er mulig at IS-krigere som hittil har vært fengslet i Syria, nå klarer å ta seg tilbake til sine hjemland, sa Shoigu under en konferanse i Kina.

Les også: Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen

Russland anklager Tyrkia

Tyrkiske regjeringsstyrker innledet 9. oktober en militæroffensiv nordøst i Syria, for å drive bort kurdisk milits og etablere en 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa.

Den russiske forsvarsministeren mener de tyrkiske angrepene har gitt IS-krigere gode kort på hånden for å komme på frifot enten ved egen hjelp eller ved assistanse av medhjelper utenfra.

– Som følge av den tyrkiske hærens handlinger ble åtte flyktningleirer og tolv fengsler for fremmedkrigere etterlatt uten vakter, advarer Sergej Shoigu. Han tallfester antall ubevoktede IS-fengsel til 12, ifølge Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsrådet: «Dyp bekymring»

Kurderne nordøst i Syria anklager Tyrkia for bruk av forbudte våpen som napalm og hvitt fosfor, men dette er ikke bekreftet fra andre hold. Dette bildet er fra et flyangrep mot grensebyen Ras al-Ain. Foto: Cavit Ozgul / AP
Kurderne nordøst i Syria anklager Tyrkia for bruk av forbudte våpen som napalm og hvitt fosfor, men dette er ikke bekreftet fra andre hold. Dette bildet er fra et flyangrep mot grensebyen Ras al-Ain. Foto: Cavit Ozgul / AP

Også de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd har kommet med klare advarsler om at tyrkernes innmarsj i Syria kan berede grunnen for en storstilt flukt av IS-fanger.

– Medlemmene i FNs sikkerhetsråd gir uttrykk for dyp bekymring for risikoen for at terrorister fra FN-listede grupper, inkludert IS, kan spre seg, var den enstemmige uttalelsen i forrige uke. Sikkerhetsrådet er dessuten «svært bekymret for ytterligere forverring av den humanitære situasjonen» nordøst i Syria.

Hundrevis av IS-fanger skal ha rømt

Det er USAs tidligere allierte i Syria, kurderne, som hittil har hatt ansvar for å holde et stort antall IS-krigere i fangenskap.

Etter at Tyrkia invaderte Nord-Syria skal hundrevis av IS-fanger ha rømt. Blant terroristene skal det være flere fremmedkrigere, også europeiske.

Til tross for disse meldingene forsikrer SDF-kommandør Mazloum Abdi at kurdiske styrker i Syria nå har gjenopptatt militære operasjoner mot ekstremistgruppa IS, blant annet mot IS-celler i Deir al-Zor.

– Våre styrker jobber sammen med koalisjonens styrker, sier til AFP.