Svensk avis: Ubåten i skjærgården var vær-bøye

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven og Forsvarssjefen Sverker Göranson bekreftet 14. november 2014 at de hadde sikre bevis for en fremmed ubåt.
Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven og Forsvarssjefen Sverker Göranson bekreftet 14. november 2014 at de hadde sikre bevis for en fremmed ubåt. Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix

Den svenske forsvarssjefen bekreftet entydig at en miniubåt hadde krenket Stockholms skjærgård høsten 2014. Nå kan det vise seg å være helt feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenskene trodde var signaler fra en fremmed ubåt kan vise seg å være signaler fra et svensk fartøy til en savnet meteorologisk bøye.

Det er den velrenommert avisen Svenska Dagbladet som kan avsløre den alvorlige tabben. (Artikkelen ligger bak betalingsmur).

På pressekonferansen 14. november 2014 ga forsvarssjef Sverker Göranson, statsminister Stefan Löfven og forsvarsminister Peter Hultqvist tyngde til påstanden om at nok en fremmed ubåt var oppdaget i svenske farvann:

– Vi kan bekrefte at en mindre ubåt krenket svensk territorium i oktober, sa forsvarsministeren.

– Dette er informasjon som regjeringen betrakter som særdeles alvorlig og naturligvis også opprørende, sa Löfven.

Her er video fra pressekonferansen (saken fortsetter under):

Forsvarssjefen understreket også at man hadde en observasjon som oppfylte kravene «for det høyeste verifikasjonsnivået», og at denne var gjort av forsvarets egne sensorer.

Akustisk signal

Men til Svenska Dagbladet forteller nå en ikke navngitt kilde med kjennskap til granskningen, at det slett ikke var en ubåt sensorene hadde fanget opp.

For mens to svenske ubåter jaktet den potensielle inntrengeren, lette en båt tilknyttet Sjöfartsverket etter en bøye som SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) hadde mistet i Østersjøen.

Les også: Sverige bekrefter miniubåt i Stockholms skjærgård

For å få vær-bøyen til å stige til havoverflaten ble det sendt et akustisk signal. Det var dette en av de svenske ubåtene fanget opp og som ble tolket som et entydig bevis på at en fremmed ubåt hadde trengt inn i svenske farvann.

Problemet var at denne ubåten hadde eldre utstyr. Den andre ubåten var av nyere dato og fanget ikke opp dette signalet. I analysearbeidet i etterkant ble det så avdekket at signalet var knyttet til SMHIs bøye.

Andre indikasjoner

I følge SVT fikk regjeringen og forsvarsledelsen først beskjed om dette i mai 2015, fire måneder etter den vel besøkte pressekonferansen. I en sluttrapport i september holdt det svenske forsvaret fast ved at en fremmed ubåt hadde blitt observert, men da på bakgrunn av andre bevis.

Blant de øvrige indikasjonene var flere observasjoner som er gjort på nest høyeste nivå av sikkerhet. En privatperson hadde tatt bilder som etter alt å dømme viste toppen av en ubåt i bevegelse, omsluttet av hvitt skum fra ubåtens ventiler. Et svensk militærfartøy hadde også oppdaget ferske bunnspor på et sted hvor det var sterke indikasjoner på undervannsaktivitet.

Forsvarets ubåtjakt ble satt i gang 17. oktober og varte en uke høsten 2014.

Personvernpolicy